7 работи што не сте ги знаеле за земјата во која мажите сакаат да носат „здолништа“

Што, всушност знаеме за Шкотска? Настрана од предрасудата дека жителите се скржави, носат килтови и не ги сакаат Англичаните – не многу. Значи следниве факти ќе ве изненадат, па можеби ќе почнете да ја гледате Шкотска малку поинаку.

Неси не е единственото чудовиште од езерото

Многумина од вас слушнале за легендарното чудовиште од Лох Нес, познато под едноставното име – Неси. Тоа е вистинска атракција, но дали знаевте дека Неси има братучед кој живее во езерото Морар и одговара на името – Мораг? Досега Мораг е „виден“ 34 пати, а додека езерото Нес веќе беше истражувано по должина и попречно, езерото Морар не, па којзнае, можеби таму навистина се крие нешто необично …

Земјата на црвенокосите

Колку црвени луѓе познавате? Можеби еден, два, а можеби и ниту еден. Па, во Шкотска, ситуацијата е многу поинаква. Додека во светот црвенокосите во земјите во просек се од 1 до 2 проценти, во Шкотска дури 13 проценти од луѓето ја имаат таа боја на коса.

„Не е докажано“

Од 17 век, шкотскиот судски систем има три вида пресуди – виновни, невини, не докажани. Третата опција обично се користи кога судот, без оглед дали е убеден во вината или невиноста на обвинетиот, не може да докаже ниту едно. На овој систем честопати се спротивставуваат, но реално, понекогаш, кога аргументите за и против се еднакви, третата опција ни изгледа фер …

Вистинските Шкоти

Познато е дека Шкотите носат килт, а правилата велат дека не се носи под килтот – ништо. Традицијата на облекување потекнува од армијата, а некогаш во армијата се проверувало дали се носи нешто под килот. Фатените со долна облека морале да ја предадат. Со текот на времето, ситуацијата се промени, па денес повеќето од нив не носат килт на голото тело.

Сини светла

Сините светла на улиците во Глазгов се поставени за да го подобрат целокупниот изглед на градот. Но, истражувањата покажаа многу интересни работи за нив. Имено, откако беа поставени сините светла, бројот на кривични дела и самоубиства се намали. Психолозите ова го припишуваат на фактот дека сината боја често се поврзува со полицијата, што ги прави луѓето повнимателни.

Земјата на островите

Шкотска може да се пофали со голем број острови. Вкупно има 790, но само 99 се населени Најголем број жители живеат на северот на островот Велика Британија, а во останатите претежно луѓето се занимаваат со риболов или никој не живее на нив.

Бонибриџ, село посетено од вонземјани

Шкотска е толку популарна меѓу туристите што дури и вонземјани ја посетуваат! Секако, секогаш има „ловци“ за вонземјани кои пристигнуваат во селото Бонибриџ, па секоја година повеќе од 300 луѓе велат дека тука виделе НЛО. Да речеме дека Бонибриџ е носител на рекорди бидејќи не пријавуваат толку чести прегледи на НЛО на друго место.