7 ситуации во врска каде лажењето не е грев

Според истражувањето, да се кажуваат „бели лаги“ всушност може да помогне во градењето доверба во врската. Научниците велат дека луѓето многу често би сакале да имате добри намери и да кажувате бели лаги, отколку да ве слушнат како ја кажувате вистината за своја корист.

Ова значи дека кога сакате да ги заштитите чувствата на вашиот партнер или на друг начин да им одите во прилог ќе ви биде дозволено да кажете лага и да не се чувствувате виновни за тоа.

1. Кога сте заробени во насилна врска

Насилните односи немаат никаква врска со вистинска интимност или разбирање и треба, во овој случај, да ја направите вашата сопствена безбедност и благосостојба приоритет. Ако барате помош или се обидувате да договорите да го напуштите вашиот насилник, треба да бидете претпазливи за да не предизвикате понатамошна агресија. Можеби ќе треба да лажете за вашите постапки, телефонски повици и други контакти што сте ги оствариле. Етиката на здравиот разум не функционира кога сте во опасност.

2. Кога вашиот партнер ве прашува за вашите чувства кон другите луѓе

Можеби понекогаш сакате да избегнете да одговорите на тешки прашања од партнерот само заради вашата врска. Замислете си дека вашата девојка или дечко вели: Дали некогаш сте сакале некого повеќе од мене? Ако сè е добро во вашата врска и нема да се разделите со сегашниот партнер, подобро е да кажете „не“, без оглед на тоа што е вистината. Можеби некогаш повеќе сте сакале некого и можеби понекогаш се чувствувате привлечност кон другите, но вашата врска и чувствата на партнерот се многу поважни од ова.

3. Кога раскинувате со некого и не сакате да додавате на нивната болка

Да се биде иницијатор за раскинување никогаш не е лесно и треба да пронајдете паметни начини да му кажете на партнерот дека е готово. Вие не треба да дозволите вашиот разговор да стане список на поплаки и обвинувања, што може да ѝ наштети на личноста што некогаш ви се допаѓала или сте ја сакале.

4. Кога сакате да прекинете тековна кавга

Кога вие и вашиот партнер не можете да се согласите за нешто, тоа предизвикува многу тензија и стрес. Мора да ги разгледате опциите и да размислите колку е важно тоа за што се расправате. Дали сакате мир и заздравување во вашата врска? Тогаш веројатно треба да кажете дека се извинувате и да се преправате дека го прифаќате гледиштето на вашиот партнер, дури и ако во срцето се чувствувате поинаку.

5. Кога вашиот партнер ви дава лош подарок или готви лош оброк

Можеби треба да претпочитате учтивост над вистината за да не го вознемирите саканиот (особено во посебни прилики). Вашиот партнер вложил време, напор и пари за да се чувствувате добро, затоа не уништувајте го ова за нив.

6. Кога сакате да откажете средба без добра причина

Вие сте во нова врска, но едноставно не сте расположени за состанок или сакате да излезете со пријателите наместо тоа? Може да биде тешко да се признае ова затоа што вистината може да им наштети на чувствата на момчето/девојката. Затоа смислете добар изговор како на пример дека мора да останете доцна на работа. Понекогаш, особено во нова врска, ни треба простор да се справиме со сопствените проблеми или време за да се опуштиме и тоа е добро.

7. Кога не ви се допаѓа изборот на облека или нивната нова фризура

Запознавате личност чиј стил и изглед генерално ви се допаѓа, но еден ден тие едноставно не успеваат да ве импресионираат. Може да им ја кажете вистината и да предизвикате болка и збунетост, или пак да ги задржите мислите за себе. Вие не можете да ги контролирате изборот на стилот на вашиот партнер, но можете да изберете мудрост и зборови со пофалби и прифаќање.