7 типа на луѓе кои комарците едноставно ги обожаваат

Никој не е безбеден од топлина и прашина, но не секој има иста шанса да биде каснат од комарци. Комарците имаат свои главни фаворити.

При изборот, тие се фокусираат не само на крвната група, туку и на преференциите на облеката, нивото на активност и други фактори.

1. Љубители на темна облека

Тие претпочитаат да „ловат“ за љубителите на црни и темни нијанси. Ако одите на патување во шума или покрај вода изберете светли нијанси. Ова нема да ве заштити целосно од каснувања, но тие ќе ве напаѓаат многу поретко.

2. Настинки

Комарците повеќе ќе ја касаат личноста која настинала во летната сезона. Ова е затоа што овие инсекти се во можност да ја одредат стапката на метаболизмот и телесната температура. Колку е повисока толку се поголеми шансите да ве касне комарец.

3. Спортисти

Кај љубителите на здрав начин на живот, комарците работат на истиот принцип како што е опишано во претходниот пасус. Кај спортистите, метаболизмот е забрзан: температурата се зголемува, а љубителите на здрав начин на живот се претвораат во вкусен плен. Да не заборавиме дека ги привлекува и мирис на пот.

4. Градинари

Инсектите се чувствителни на јаглерод диоксид, кој се ослободува кога трошиме енергија (на пример, трчање или работа во градината). Колку сте поенергични, толку повеќе привлекуваме комарци.

5. Трудници

Факт е дека бремените жени имаат поголема температура. Тие имаат брзо дишење, што значи дека се ослободува повеќе јаглерод диоксид.

6. Луѓе со голем индекс на телесна маса

Комарците повеќе ги сакаат луѓето со поголема тежина. Тие исто така испуштаат повеќе јаглерод диоксид.

7. Валкани луѓе

Присуството на одредени бактерии на нашата кожа може да бидат причина комарците да се „вљубат“ во нас. Од истата причина, каснувањата често се појавуваат на глуждовите и стапалата: токму на овие делови на телото бактериите формираат најголеми и најтрајни колонии.