Премини на МотикаX

7 традиционални словенски алкохолни пијалоци кои не се вотка, ракија, вино или пиво

Словените и алкохолот имаат долга традиција. Во денешно време нашите најпопуларни национални пијалоци често се сметаат ракија, вино, вотка, но нашите предци со векови варат секакви различни жестоки пијалоци, од кои многу се сè уште традиционални и се претпочитаат како пијалок што се користи веднаш по првите два.

Хорилка – Украина, Романија, Белорусија

Низ вековите, зборот хорилка стана донекаде колектив за вотка и други алкохолни пијалоци, но всушност тоа е различен вид на алкохол, кој потекнува од Украина. Произведен од различни состојки како што се компири, шеќерни репки, чили пиперки, мед, овошје, јаткасти плодови и така натаму, има силен вкус, околу 40% алкохол и над дузина марки под кои се продава во Украина, Белорусија, Романија и другите словенски земји.

Мастика – Македонија, Бугарија, Романија

Карактеризиран со неговиот силен алкохолен процент (над 45), овој жесток пијалок лесно се разликува по чувството на печење што го остава во грлото поради комбинацијата на силниот вкус на анасон и високата концентрација на алкохол. Романците го пијат како традиционален свадбен тост, за нас Македонците е национално културно наследство, а Бугарите едноставно го мешаат со пијалок од нане за да го подготват коктелот Cloud.

Боровичка – Словачка, Чешка

Словаците и Чесите се љубители на Боровичка. Накратко, ова е бистра течност која се добива од дестилација на бобинки од смрека, па оттука и неговото име. Значително се разликува од другите алкохоли кои ги вклучуваат бобинките од смрека во нивната формула и има различен вкус од џин, иако често се продава како варијација на џин.

Пелинковец – Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Словенија

Содржи помали количества алкохол од повеќето пијалоци (30% или помалку), пелинковац е популарен во голем број словенски земји и се продава под многу брендови. Во однос на вкусот, се приближува до постојано трендовскиот германски Jägermeister, но не е ниту толку сладок, ниту алкохолен како неговиот германски братучед. И двата се билни пијалоци, но пелинковац се фокусира на погорчелив вкус, кој главно произлегува од пелинот, кој е меѓу неговите основни состојки.

Бечеровка – Чешка

Друг аперитив кој особено го сакаат Чесите е бечеровката – горчлив ѓумбир кој содржи над дваесет зачини и билки. Различните негови варијации имаат различен процент на алкохол (некои се дури 20%). Освен што се пие како аперитив или како што Чесите го мешаат со тоник вода за да формираат коктел познат како Бетон.

Крупник – Полска, Белорусија

Забавен мал факт е дека за разлика од повеќето видови алкохолни пијалоци на планетата, полскиот/белорускиот крупник може да се загрее пред да се конзумира. Алкохолот може да варира од некаде помеѓу 40% и 90%. Она што го разликува од вотката и другите пијалоци на база на житарки е изразената сладост на медот од детелина во него и десетици билки користени при неговата подготовка. Помалку познат факт е дека полскиот крупник не е исто што и вотката Крупник, која е сосема поинаков пијалок.

Медовина/ Медовуха/ Гверц – Босна и Херцеговина, Србија, Бугарија, Словачка, Црна Гора, Чешка, Русија, Белорусија

Кога ќе размислите, секоја словенска нација има варијација на алкохолниот пијалок на база на мед што нашите предци го подготвувале од памтивек. Во основа, тоа е вид медовина со многу разновиден процент на алкохол (од 3,5% до повеќе од 20%). Се продава под бројни брендови и во секоја словенска земја.