7 видови на „мајка-ќерка“ односи и како секој од нив влијае врз животот на детето

Не можеме да го избереме семејството во кое сме родени, и овој факт ни дава основа на нашата иднина и ги обликува нашите личности. Луѓето се различни, а мајките не се исклучок. Некои никогаш не се согласуваат со своите деца, а некои се совршен тим.

Но, без оглед на ситуацијата, ние секогаш ќе ги сакаме мајките, затоа што оваа љубов е безусловна. Ние разбираме колку можат да бидат различни односите меѓу мајките и ќерките и ви претставуваме 7 типа на односи помеѓу мајка и ќерка.

1. Сестри

Во овој случај, мајка и ќерка се апсолутни еднакви, однесувајќи се повеќе како сестри. Тие дури можат да се натпреваруваат едни со други, а на мајката ѝ одговара така за да ги избегне обврските. Понекогаш се случува и промена на улогата кога ќерката ја презема улогата на поддршка и станува „мајка“ на нејзината мајка, треба да биде одговорна, да се грижи и да обезбеди други родителски однесувања.

Како тоа влијае на ќерката: Девојките израснати од овие мајки честопати се поодговорни и стануваат водачи. Тие ги вреднуваат границите помеѓу луѓето, но во исто време, може да се чувствуваат несакани, емотивно запоставени и да се плашат од одбивање.

2. Најдобри пријателки

Овој однос е изграден врз доверба, а мајката е првата личност на која ќерката ѝ се обраќа со своите мисли и проблеми. Оваа мајка е многу вклучена во животот на нејзината ќерка и ја поддржува, секогаш знае што да каже.

Како тоа влијае на ќерката: Девојките со овие мајки не се плашат да се соочат со предизвици и да ризикуваат. Бидејќи се чувствуваат сакани и разбрани, тие иницираат односи и немаат страв од одбивање.

3. Странци

Ако претпочитате да не ја информирате вашата мајка за тоа што се случува во вашиот живот вашата врска веројатно му припаѓа на овој тип. Во овој случај, мајка и ќерка не се вклучуваат едни со други во нивните животи и не споделуваат никакви проблеми или мисли, барем најважните, освен ако тоа не е потребно, и тие практично скоро и да не се познаваат.

Како тоа влијае на ќерката: Децата со одвоени врски со нивните родители имаат поголема веројатност да доживеат депресија,анксиозност и поверојатно е дека имаат ниска самодоверба. Покрај тоа, може да доведе до фрустрирачки однос со нивниот животен партнер подоцна во животот. Во исто време, девојчето станува многу одговорно и независно, бидејќи секогаш може да ги реши своите проблеми само.

4. Девалвација

Овој случај е сличен на претходниот, но станува збор за едностран случај и вклучува нарцисоидност. Или, секој е фокусиран само на себе и се грижи повеќе за својот имиџ и за тоа што мислат луѓето, отколку за вистинската врска или личноста. Таа се обидува да изгледа совршено однадвор, но ја девалвира нејзината мајка / ќерка во реалноста.

Како тоа влијае на ќерката: Во случаи кога мајката е нарцисоидна: Наместо да се чувствува сакана, ќерката останува емотивно сиромашна и има потреба од постојано уверување во чувствата на другите луѓе. Она што е добро, е што таа е е голема поддршка за другите и е многу лојална и остроумна со луѓето. Ако ќерката е нарцисоидна, а мајката не се обидува да го промени нејзиниот став, девојчето може да порасне себично и непристојно кон другите.

5. Отфрлање

Ова е уште еден случај на еднострано отфрлање што обично ги опфаќа мајките кои отфрлаат. Ова се случува кога таа ги игнорира или ги отфрла достигнувањата на нејзината ќерка, без оглед на тоа што направила. Тоа е случај кога мајката е тешко да се импресионира и кога никогаш не вели дека е горда на својата ќерка, или е тотално апатична или се обидува да ја натера нејзината ќерка уште повеќе да се обиде да го достигне недостижното.

Како тоа влијае на ќерката: Воспитани од овие мајки, девојките растат со длабоко самосомневање и се чувствуваат недостојно за внимание или какви било чувства. Во исто време, тие очајно копнеат по љубов и признание.

6. Мажоретка

Во овој случај, мајка е најдобриот најгласен поборник на нејзината ќерка, сакајќи таа да извлече максимум од животот и да доживее сè. Оваа мајка е многу вклучена во животот на нејзината ќерка и сака да биде дел од него, одбивајќи да признае какви било граници меѓу нив. Ова најчесто се случува затоа што мајката не успеала да проживее некои работи.

Како тоа влијае на ќерката: Со ваков вид мајка, една девојка може да го изгуби чувството за себе и може да стане зависна од луѓето, секогаш има потреба од некого од нејзина страна и да не може да донесува свои одлуки.

7. Авторитарна

Ова е случај што подразбира мајка постојано ја контролира нејзината ќерка, уверена дека нема да успее без нејзиното водство. Никогаш не ѝ дава на својата ќерка избор, ниту ги цени нејзините зборови или мислења. Таа истовремено многу бара, велејќи дека го прави тоа за „нејзино добро“. Ќерката пак, отворено или тивко, се буни.

Како тоа влијае на ќерката: Девојките со овие мајки се хиперкритични самите по себе, имаат ниска самодоверба и имаат тенденција да ги девалвираат сопствените мислења, што може да доведе до депресија. На позитивна страна, овие девојки се многу одговорни и посветени во своите односи и обврски.