7 животни кои изгледаат непрепознатливи без нивното крзно

Во животинското кралство има илјадници примероци, некои подобро познати од другите. Сметаме дека можеме да ги идентификуваме карактеристиките на сите оние што ги знаеме, но во реалноста не знаеме сè за нив!

Постојат многу случаи на суштества кои, поради болести или генетски промени, немаат крзно, што ги прави скоро непрепознатливи.

1. Африкански Мравојад

Типичен за субсахарска Африка, мравојадот е ноќно животно кое се храни со термити. Има уши како зајак и опашка како кенгур, иако не е ништо слично на ниту еден од нив!

2. Вомбат

Вомбати се австралиски животни кои се слични на мечки и коали. Тие се крзнени како мече, но кога се мали, тие едвај имаат влакна, што ги прави да изгледаат како симпатични мали глувци.

3. Мачка Сфинга

Оваа раса на мачки е тотално впечатлива, бидејќи тие се многу различни од мачките што сме навикнати да ги гледаме. На прв поглед, тие изгледаат тотално ќелави, но во реалноста, тие имаат многу тенок, скоро незабележлив, слој на влакна.

4. Морско прасе

skinny guinea pig on white background

Морските прасиња се мали глодари кои обично имаат мазен, мек слој. Но, постои и раса наречена „слаба“, која е создадена во 1978 година. Тие имаат влакна на нозете и муцката, што е идеално за оние кои сакаат глодари, но се алергични на крзно.

5. Мечка

Оваа конкретна мечка се вика Долорес и живее во зоолошката градина Лајпциг, во Германија. Експертите веруваат дека таа и останатите мечки кои живеат со неа, Бјанка и Лолита, го изгубиле целото крзно заради лошата исхрана и климата. Недостатокот на крзно ја прави да изгледа тотално непрепознатливо.

6. Кенгур

Бебињата кенгури немаат крзно кога ќе се родат затоа што се раѓаат предвремено. Потоа поминуваат 9 месеци во торбичката на нивната мајка, сè додека не достигнат зрелост.

7. Коњ

Верувале или не, постојат коњи без влакна. Примерокот на фотографијата е Ахал-Теке од Туркменистан. Ова се должи на ретко генетско нарушување.