7 знаци на токсичен однос за кои луѓето мислат дека се израз на љубов и грижа

Љубомора, тотална контрола – ова се знаци на токсична врска. Но, постојат и други, не толку очигледни знаци, од кои многу се маскирани како љубов и грижа. Вреди да се разберат разликите помеѓу здраватаљубов и оние чувства што се обидуваат да ја имитираат.

Токсичните односи се засноваат на манипулација и во голема мерка се насочени кон придобивките на само еден партнер. Манипулаторите не се заинтересирани да ве сакаат, тие се заинтересирани да ве натераат да ги сакате и да одговарате на нивните потреби.

Се преправаат дека се грижат за вашата репутација

Всушност, манипулаторот го контролира вашиот изглед, ја користи техниката на рационализација, покривајќи го својот страв дека ќе ве изгуби или ќе привлечете внимание од другите.

Ве спасува од потешкотии со тоа што развива зависност

Блиската личност добро ве разбира, ги познава вашите слабости и ве убедува дека со нивна помош можете да постигнете поголем успех, да станете подобри. Добро е кога некој близок е подготвен да помогне во решавањето на сложените проблеми, како што се монетарните проблеми. Но, кога тоа се случува цело време, ќе ја изгубите можноста да научите како да се справите со тешкотиите и да се развивате.

Донесува одлуки за вас

Аргументите звучат толку убедливи, постепено сметате дека имате доверба во мислењето на другите луѓе и вкус повеќе отколку во себе. Всушност, тие бараат да ве врзат за себе.

Избегнува конфликти

Дури и во најидеалните односи, треба да се разговара за важни прашања. Манипулаторот може да биде мирен, никогаш да не оди во отворен конфликт, да избегне непријатен разговор. И кога ќе започне, некој близок ве обвинува за прекумерна емоционалност или дури и склоност кон хистерија.

Не можат да живеат без вас

Задоволни сте што некој близок ве сака толку многу што сака секогаш да бидете таму. Сè додека не забележите дека се чувствувате одговорни за неговото расположение, живот и здравје. На пример, долго време размислувате да ги оставите родителите и да станете независни, но вината ве тера да останете.

Се обидува да стане сè за вас

Партнерот веќе ги испланирал вашиот следен викенд, планови за одмор, ги одбрал имињата на децата, а не сте го виделе вашиот најдобар пријател долго време. Моравте да ја напуштите работата, затоа што тој рекол дека заработува доволно. Постепено, чувствувате како го губите познатото опкружување, светот се стеснува сам кон него.

Не може да ве заборави

Неколку години по раскинувањето, добивате СМС порака со потсетник за „вашата песна“. Поранешниот партнер врши притисок врз емоционалните сидра, ве тера да се сетите на пријатни моменти, проверки за да видите дали тој сè уште има моќ над вас.

Откако ќе го пресметате манипулаторот, неговото однесување станува попредвидливо и полесно да се разбере. Ова ќе ви даде можност сами да одлучите кога и каде мора да се справите со неговото однесување, и кога и каде не. Слушајте ги вашите чувства. Дали некој близок навистина ве сака несебично? Или тој сака да добие нешто со манипулирање со вашите чувства?