7 знаци дека сте добар родител, дури и ако се сомневате во тоа

Секој родител се обидува да биде совршен за своето дете. Некој носи сериозност, а другиот, напротив, попустливост, но секој се обидува да даде сѐ од себе.

Сепак, во потрага по духовните критериуми за совршенство, мајката и таткото често забораваат на она што е навистина важно за среќата на нивното дете. Овие критериуми укажуваат на тоа дека вие сте добар родител, според психолозите.

1. Детето ги споделува проблемите со вас

Прекрасно е кога син или ќерка гордо ќе ви кажат за нивните успеси и достигнувања. Но, многу е поважно што тие не се плашат да ви кажат за нивните проблеми. Желбата да го споделите вашиот неуспех со некого, за да бидете слушани и поддржани, е природна човечка потреба. Детето мора да разбере дека во животот има различни ситуации и нема ништо срамно во грешките и тагата.

2. Вие не се лутите за оценките

Доколку детето добие слаба оценка во училиште, тогаш не треба да се плаши дека родителите може да дознаат за тоа. Добрите родители му објаснуваат на своето дете дека работата во училиштата е важна, но знаењето, а не оценувањето, е многу поважно. Во таквото воспитување, детето разбира дека, откако ќе го научи материјалот, ќе може самостојно да ја поправи ситуацијата.

3. Вашето семејство ја почитува приватноста на сите

Многу родители сметаат дека е задолжително детето, на пример, секогаш да чука пред да влезе во нивната спална соба. Додека тие самите си дозволуваат да влегуваат во неговата соба без да тропаат. Правилата на семејството треба да бидат исти за секого. Почитувајте ги личните граници на детето и истото ќе ви одговори.

4. Вие не го критикувате детето

Добрите родители нема да го критикуваат своето дете. Не треба да го нарекувате глупав, дебел или мрзлив. Ваквите епитети создаваат комплекси кај детето од кои тешко се ослободуваат како возрасни. Обидете се да изберете зборови и да кажете какви специфични активности ви пречат и што да променат/направат децата.

5. Вие ги потврдувате вашите грешки и се извинувате

Сите прават грешки: и деца и возрасни. Сепак, повеќето родители забораваат дека не треба само да го научат своето дете да побара прошка, туку и да покажат како се прави тоа. Ако сфатите дека без потреба сте го зголемиле тонот на гласот или сте го искарале непотребно детето, извинете се.

6. Вие не ги наметнувате вашите интереси на детето

Детето треба да прави што сака, а не вие. Одлично е ако таткото играл фудбал во детството, а сега и неговиот син го сака истото. Но, можеби вашето дете сака да стане актер. Научете да ги забележите талентите на вашето дете без да наметнувате свои неисполнети цели. Добрите родители ги охрабруваат аспирациите на своето дете за само-развој и со тоа му помагаат да порасне во среќна личност која го прави она што го сака со сето свое срце.

7. Имате доверба во зборовите на вашето дете

Честа ситуација: Мајка и татко одат на родителски, учителката се жали од нивното дете, а тие одат дома и започнуваат да го критикуваат веднаш. Можеби вашето дете не е воопшто виновно и напротив, му треба вашата помош за решавање на конфликтот. Затоа секогаш треба да ја сослушате и неговата страна од приказната.