7 знаци дека вашите деца имаат „токсични“ баби и дедовци

За многумина од нас, бабите и дедовците се добри луѓе кои ги сакаат нашите деца исто колку и ние и имаат право да ги разгалуваат од време на време со дополнителна порција десерт или нешто слично.

Но, да бидеме искрени: понекогаш бабите и дедовците може да испаднат егоистички и манипулативни, а тоа може да ги претвори врските на семејството во бескрајна драма.

Тие ве потценуваат како родител

За токсичните баби и дедовци, што и да правите никогаш не е доволно и тие секогаш знаат подобро. Тие често ги поткопуваат работите што ги правите и ги кажувате како родител. Како по правило, овој вид баба и дедо не ги почитува правилата и границите што ги поставивте и ја претвораат рутината што сте ја развиле во целосен хаос.

Тие постојано се мешаат во вашите одлуки како родител

Ако вашите родители или свекрвите го продолжуваат времето на детето поминато пред телевизор од време на време тогаш не станува збор за токсични баба или дедо. Но, доколку тоа се прави постојано, за скоро сите ваши одлуки и правила тогаш мора да разговарате со нив. Токсичните баби и дедовци се сомневаат во сите ваши одлуки како родител и се расправаат со вас токму пред вашите деца.

Тие прават да се чувствувате виновни за да ве манипулираат

Токсичните баби и дедовци честопати користат манипулации за да ве натераат вас и вашите деца да прават како што сакаат. Ако вие или сопругата сте ги доживеале овие манипулации како деца, постои шанса вашите родители да го следат истиот начин кога комуницираат со вашите деца. Фразите што манипулативните баби и дедовци велат дека можат да бидат различни:

  • Бакнете ме или ќе плачам!
  • Не се мачи да доаѓаш на мојот погреб!
  • Претпоставувам дека не ме сакаш тогаш! и така натаму.

Често глумат жртва

Глумењето жртва често се користи како начин да се контролира однесувањето на другите луѓе и да се манипулира, без оглед дали е намерно или не. Бабите и дедовците можат да ве натераат да се чувствувате виновни, себични и фрустрирани нагласувајќи колку направиле или правеле за вас и вашите деца и како треба да го цените тоа повеќе.

Тие се обидуваат да ја купат љубовта и вниманието на внуците

Сосема е во ред кога бабите и дедовците ги разгалуваат своите внуци со подароци, но токисчните се обидуваат да ја „купат“ љубовта и вниманието. Или ги уценуваат децата за подароците или пак им купуваат многу скапи подароци без првин да се консултираат со вас.

Имаат „омилено“ дете

Ако бабата или дедото преферира повеќе да го гледа едното внуче или да ги споредува едно со друго тогаш значи дека станува збор за токсичен однос.

Тие веруваат дека имаат право да го поминат цело време со внуците

За токсичен баба и дедо не постојат други баби и дедовци и сакаат да го заземат # 1-то место во животот на внуците. Тие не сакаат да го споделат времето на нивните внуци со никој друг и инсистираат на тоа да поминат колку што е можно повеќе време заедно иако тоа не им одговара на децата или пак на родителите.