72-годишен дедо сам го препровил Атлантикот за само 96 дена, за хуманитарни цели

Еден 72-годишен маж од Лестер штотуку се вратил од соло-веслање низ Атлантикот во рачно изработен брод. Греам Волтерс тргна од Гран Канарија на 25 јануари по подготовките за патувањето од 5.000 километри, во текот на кое се соочил со немирно море па дури и ајкула.

Најдобриот веслач требаше да ја преземе титулата за најстарата личност која го преминала Атлантикот, сам, но тој можеби нема да ги исполни условите за рекордот откако мораше да биде влечен до пристаништето на самиот крај на своето патување.

Како и да е, на Греам, кој собираше средства за „Помош за хероите“, беше дочекан како херој кога на 29 април дошол до пристаништето во Антигва. Овој посебен подвиг беше петто патување на Греам преку Атлантикот и третото негово дело сам.

„Паднав низ палубата и морав да го санирам сето тоа, и имаше четири протекување што морав да ги саниарм до крајот. Јас исто така не знаев дека ќе биде толку студено. Бев преплавен во првата недела и беше прилично студено.“, вели Греам.

Пред пензионирањето, Греам работел како столар, и затоа тој го премина Атлантикот о 22-годишен чамец што го изгради во својата предна градина во 1997 година. Тој го именувал бродот Џорџ Гери по неговиот покоен дедо.

Патувањето на Греам за малку ќе се претворело во катастрофа откако му откажала електричната пумпа за вода, но имал среќа кога во неговите резерви пронашол заборавена рачна пумпа за прочистување на вода. Така со 50 минути пумпање можел да произведе половина литар вода.

За среќа имало и среќни моменти од патувањето, особено кога налетал на бебе кит кое се „играло“ во водата и Греам вели дека ова бил магичен момент.