8 едноставни вежби за мозокот кои драматично ќе го променат вашиот живот

Поголемиот дел од времето, ден за ден, луѓето ги извршуваат истите активности на кои мозокот на крајот се навикнува и се релаксира. Но, за да го задржиме во добра форма, тој треба да биде обучен, исто како што ние го тренираме нашето тело.

8. Преземете акција со вашата недоминантна рака.

Можете да започнете, на пример, со четкање на забите, мешање кафе, јадење храна итн. Оваа вежба користи делови од мозокот кои се нормално опуштени и затоа игра значајна улога во затегнување на умот. Покрај тоа, студиите покажуваат дека оваа практика ја зголемува самоконтролата и го прави лицето помалку агресивно.

7. Некоординирање на движењата

Потешка верзија на вежбата, која на крајот ја хармонизира работата на двете хемисфери, е некоординирање на движењата. Цртање осмици со двете раце во спротивни насоки или вежби со прсти во кои се вршат спротивни дејства во исто време ве прават пофокусирани и полесно се справувате со менталниот стрес.

6. Заменете ги местата на масата со вашето семејство

Најчесто, одредено место е доделено на секој член на семејството. Но, новите впечатоци и сензации се важни за мозокот. Обидете се да ги смените местата за да ги видите работите од нова перспектива.

5. Свртете го часовникот наопаку на вашиот зглоб (буквално)

Кога гледате познати предмети, мозокот брзо ги идентификува користејќи визуелна меморија и на тој начин може брзо да го префрли вниманието од еден на друг предмет. Обидете се да го ставите часовникот наопаку на вашиот зглоб, тогаш мозокот ќе мора да ја толкува формата, бојата и положбата на нов начин за да го одреди времето – со други зборови, да го изостри своето внимание.

4. Играјте ја играта „10 предмети“

Потрагата по алтернативи, исто така, има позитивен ефект врз мозокот – на пример, можете да користите синоними наместо познати зборови во секојдневниот говор, или да играте асоцијации. Можете да играте сами или во друштво но суштината е едноставна: треба да именувате 10 предмети што по изглед личат на скриена работа. На пример, лаптопот може да изгледа како кутија за накит, тостер, папка, школка и сл.

3. Започнете да се расправате со луѓе

Тука не станува збор за штета, туку за избор на соговорници со „зголемена комплексност“. Нашиот мозок е прилично мрзлив по природа, па затоа, кога се соочуваат со спротивното мислење, луѓето понекогаш веднаш се одрекуваат од тоа, дури и без да се обидат да влезат во дијалог, за да не трошат енергија размислувајќи за расправии. Но, ако престанете да бидете мрзливи и започнете да водите жестоки дискусии, подоцна ќе бидете изненадени кога ќе откриете колку нови идеи ќе ви паднат на ум и колку вашата моќ на убедување ќе се зголеми.

2. Математичка вежба „Додади 3, одземи 7“

Работата со броеви, се разбира, има најмоќен ефект врз когнитивната способност, бидејќи истовремено ги поврзува логиката, концентрацијата и меморијата. Вежба „Додади 3, одземи 7“ е следната: треба да изберете 3-цифрен број, да додадете 3 на него и да одземете 7. Со добиениот број, треба да го повторите процесот повторно, и така – најмалку 5 пати. Всушност, изборот на броеви зависи само од вас и од посакуваното ниво на тежина, па наместо 3 и 7, сосема е можно да се започне со што било.

1. Медитација до звуците на метрономот

За разлика од обичната медитација, медитацијата на звук на метроном, покрај очигледното смирување и усогласување на внатрешните процеси, е одлична вежба за концентрација. Вие само треба да ја вклучите најспората брзина на метрономот.