8 финансиски правила кои ќе ви помогнат брзо да постигнете удобен живот

Постојат многу сложени и веројатно ефективни принципи за сметководство на приходи и трошоци, како и генијални инвестициски шеми. Но, најчесто тие носат резултати само на крајно високо мотивирани луѓе со математички начин на размислување и вродена талент за деловно работење.

Сепак, тоа воопшто не значи дека другите луѓе кои немаат таков „талент“, но кои исто така сонуваат за удобен живот, немаат никакви шанси. Само треба да се придржуваат кон другите принципи и пристапи.

1. Инвестирајте во себе

Најдобар придонес за иднината што можете да направите е да инвестирате во себе. И колку порано ќе го сфатите ова, толку подобро, затоа што младоста во ова прашање игра важна улога.

Ова, се разбира, е за проширување на хоризонтите и полето на знаење. Не формално образование, туку насочени студии за тоа што ве интересира. Книги, курсеви преку Интернет, сертификати, програми за личен развој. Вие сте најдобриот придонес. И колку повеќе ќе вложувате во себе, толку станува вредна вашата инвестиција. Во денешниот свет, многу бесплатни часови и курсеви се достапни за секого: обидете се да започнете со нив за да разберете во која насока да продолжите понатаму. И во иднина, кога ќе се појави потреба да се инвестира, не плашете се да инвестирате во вашиот личен раст.

2. Запомнете го правилото на три осумки

Секој знае дека во просек работиме 8 часа, спиеме 8 часа, а помеѓу овие часови има уште 8 часа од нашето лично време. Ние го продаваме работното време на некој друг, а часовите поминати на спиење се посветени на нашето тело. Според тоа, единствениот начин да растете и да го подобрите вашиот живот лежи во преостанатите осум часа помеѓу работата и спиењето. Едноставно кажано, направете нешто што ќе биде корисно на долг рок: поправете ги постојните вештини и стекнете нови.

3. Бидете внимателни кога позајмувате на семејството и пријателите

И покрај фактот дека сакаме и се грижиме за најблиските, сепак очекуваме да добиеме позајмени пари, нели? Но, проблемот е во тоа што луѓето можат да размислуваат поинаку. Можно е некој од вашите пријатели или роднини, барајќи финансиска помош, тајно да верува дека вашата расположение кон него дозволува прошка на долг после некое време. Но, вие не можете или не сакате да си дозволите таква дарежливост.

Така, меѓусебното непријателство неизбежно се распламтува и добрите односи се нарушуваат. Затоа треба уште пред да ги позајмите парите да се договорите за условите за враќање на долгот.

4. Трошете помалку и ќе имате слобода на дејствување и флексибилност

Во статиите за финансиската благосостојба, ретко се гледа директна инструкција како да се потроши помалку. Сепак, вреди да се разгледаме одблизу на оваа ставка и ќе заземе поинакво значење. На пример доколку сакате нова работа и да се преселите во нов град со тоа што ќе почнете да штедите ќе можете да си ја „купите“ оваа слобода.

5. Следете го правилото од 24 часа

Кога пазаруваме, многу лесно можеме да се предаваме на емоциите. Почекајте само 1 ден пред да купите нешто. Емоциите ќе се смират, напливот ќе исчезне и конечно ќе можете да разберете што навистина чувствувате.

6. Една минута од денот одвојте за пресметување на трошоците

Овој трик е изненадувачки едноставен, но ви овозможува да ги одржувате вашите трошоци секој ден, спречувајќи ве да потрошите премногу. Ова ќе помогне веднаш да се идентификуваат проблемите, да се запре протокот на трошење и да се утврди прифатливото ниво на трошоци за остатокот од денот.

7. Имајте на ум посебна мантра пред секое купување

Да претпоставиме дека видовте прекрасен џемпер од кашмир, но сега не ви е потребен или цената е премногу висока. Во овој случај, само поминете низ фразата, на пример: „Дали овој џемпер е поважен од удобниот одмор следниот месец?“

8. Одете во шопинг сами

Пазарувањето со пријателите нè тера да потрошиме повеќе заради најразлични причини. На пример одиме во повеќе продавници, не охрабруваат фрази како „неверојатно ти стои“ „мораш да си го купиш“ и сл. Затоа прошетките со пријателите чувајте ги за во парк, а купувањето сфатете го сериозно.