8 илустрации што го напнаа мозокот на луѓето додека се бореа да се одлучат за боите на предметите во нив

Илузиите за оптичка боја можат да нѐ натераат да веруваме во магија, но нивниот вистински мистериозен ефект се должи на промените во осветлувањето или позадината на предметите. Сепак, уште една работа што може да влијае на она што го гледаме е како ја перцепираме бојата. Ова е причината зошто овие типови слики можат да направат трикови на нашите очи.

Која боја е чантата?

Дали има разлика помеѓу А и В?

Која е бојата на квадратите внатре?

Фигурите не се како што изгледаат

Колку нијанси на зелено гледате?

Дали е можно круговите да се во различна боја?

Круговите изгледаат како да се во различна нијанса

Дали гледате жолта боја?