8 фрази кои родителите не треба да им ги кажуваат на своите деца

Нема сомнеж дека родителите го посакуваат само најдоброто за своите деца. Затоа продолжуваат да го контролираат секој чекор на детето и да ги поучуваат и мотивираат.

Сепак, некои фрази за кои возрасните велат дека можеби на прв поглед звучат безопасни, можат да ѝ наштетат на психата на нивните деца. Ова се зборови што обично ги кажуваме автоматски, без дури и да размислуваме, затоа што повеќето од нас ги имаат слушнато од нашите родители.

„Можеш да станеш сѐ што ќе посакаш.“

Поддршката на децата во своите хоби и цели за иднината е добра, сепак, преголемите амбиции на децата исто така можат да имаат негативен ефект, како што покажуваат истражувањата. Важно е да му кажете на вашето дете дека треба да имаат план Б, доколку не успеат да ги остварат своите соништа за идната кариера. Не секое дете може да стане талентиран хирург, астронаут или фудбалска ѕвезда, дури и ако тие продолжат да работат напорно за да ја постигнат таа цел. И тоа е апсолутно нормално.

Задачата на родителите е да го научат детето да биде реално и да поставува остварливи цели, како и да ги предупредуваат дека може да има разочарувања во животот.

„Ист/а си како татко ти/мајка ти!“

Нема ништо лошо во споредувањето на децата со некој од нивните роднини, во позитивна смисла. Но, за жал, овие фрази обично имаат негативна конотација и не само што и детето, туку и однесувањето на родителот се критикува. Ова ги збунува децата, ги тера да ја заземат или страната на нивниот татко или нивната мајка, додека се обидуваат да задоволат некој од нив.

„Јади брокула / спанаќ / карфиол, тоа е многу здраво.“

Според истражувачите од Универзитетот во Чикаго, за деца зборот „здрав“ со тек на време станува синоним на зборот „не вкусен“. Поради ова, тие би можеле да одбијат да јадат здрава храна без дури и да ја пробаат. Ако сакате вашето дете да јаде, на пример, карфиол, подобро е да кажете дека е вкусно и крцкаво.

„Не се вознемирувај за глупости!“

Не ги потценувајте проблемите на вашето дете. Можеби не е глупост за нив, дури и ако тоа е само изгубена играчка. Кога покажувате непочитување кон вашите деца, можеби ќе ја изгубите нивната доверба.

„Дозволи ми да ти помогнам“

Способноста на детето да утврди кога навистина им е потребна помош однадвор и кога можат сами да се справат е една од најважните вештини што мора да ги стекнеме на рана возраст. Родителите кои ја вршат целата работа за децата им наштетуваат бидејќи овие луѓе потешко се снаоѓаат понатаму во животот.

„Не го допирај ќе го скршиш!“

Ако постојано повторувате ваков вид фраза, тоа ќе резултира вашето дете да се чувствува ограничено. Во животот на возрасните, оваа личност може да се плаши да изгради кариера – тие ќе бидат сигурни дека ништо нема да успее, и затоа не вреди да се труди.

„Многу си паметен/а“

На прв поглед, оваа фраза можеби изгледа како добар начин да се пофали дете. Сепак, може да ги натера да мислат дека не е неопходно да се вложат многу напори за да се постигне успех, затоа што тие имаат природен талент или интелигенција. Подобро е да се поттикнат работата и напорите на децата, отколку нивните карактеристики.

„Не зборувај со непознати“

Овој концепт е премногу комплициран за да се разбере кога станува збор за малите деца. Покрај тоа, тие би можеле да започнат да се држат настрана од сите непознати, вклучително и оние кои се обидуваат да им помогнат (на пример, како пожарникари или полицајци). Наместо да му забранувате на вашето дете да зборува со некој непознат, подобро е да им објасните како да се однесуваат во одредени ситуации. На пример, ако некој сомнителен маж им понуди бонбони или го повика детето да го однесе до неговиот автомобил или неговиот дом.