8 „лоши“ видови на храна кои се всушност добри за нас кога ја јадеме умерено

Некои намирници се озлогласени иако се богати со хранливи материи потребни за нормално функционирање на организмот. Некои овие видови на храна ги нарекуваат лоши, иако умерено се добри за човечкото тело.

1. Леб

Лебот е полн со јаглехидрати, па многумина го избегнуваат во исхраната. Но, не е важно каков леб консумирате. Наместо лебови од рафинирано бело брашно, изберете леб и семки од цело зрно. Квалитетниот леб често е збогатен со витамини и минерали како што се железо, ниацин, тиамин и рибофлавин.

2. Тестенини

Покрај лебот, тестенините се сметаат за уште еден одличен извор на јаглехидрати кои многумина избегнуваат да ги јадат. Но, не треба да заборавиме дека јаглехидратите се суштински дел од здравата исхрана и дека даваат енергија за нормално функционирање на мозокот, срцето, нервниот систем, бубрезите и слично.

3. Сирење

Сирењето е храна полна со протеини, калциум што ги зајакнува коските и други вредни витамини и минерали. Исто така е богат со масти. Не можете да очекувате да бидете здрави и фит и да јадете сирење со секој оброк. Но, во умерени количини, сирењето не треба да биде проблем за вашето здравје.

4. Црвено месо

Црвеното месо како говедско, свинско и јагнешко месо се првите намирници на листата за отстрел кога некој се обидува да јаде и да живее поздраво. Иако нутриционистите препорачуваат ограничување на внесот на црвено месо до 170 грама по оброк максимум два пати неделно поради количината на заситени масти, тоа не треба целосно да се елиминира.

Црвеното месо е одличен избор на витамини од групата Б, цинк, железо и протеини кои се неопходни за нормално функционирање на телото. Кога подготвувате црвено месо, изберете термичка обработка со што е можно помалку додадени масти.

5. Компири

Компирите се уште еден вид на храна што често неправедно се запоставува. Содржат диетални влакна, витамини Б и Ц, калиум, магнезиум и други минерали важни за нормалното функционирање на организмот. Експертите забележуваат дека проблемот не е во компирот, туку во начинот на кој се подготвуваат. Не треба да се пржи во васло, туку да се пече, или да се подготви на пареа.

6. Кафе

Премногу кофеин го забрзува отчукувањата на срцето, го зголемува крвниот притисок и ја зголемува анксиозноста. Но, умереното пиење на омилениот пијалок – две шолји дневно – може да има позитивен ефект врз здравјето на поединецот. Некои истражувања покажаа дека умереното консумирање кафе го намалува ризикот од срцеви заболувања, дијабетес тип 2, па дури и Паркинсонова болест. Најдобро е да пиете црно кафе без шеќер и крем.

7. Јајца

Дали јајцата се здрава храна или не е дебата која експертите ја водат со децении. Неспорно е дека јајцата се многу евтин и сеприсутен извор на протеини неопходни за градење мускули и други функции во телото. Неодамнешните истражувања покажуваат дека поединецот може да јаде до 7 јајца неделно без поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести.

8. Чоколадо

Чоколадото е добро за човечкото тело. Поточно, корисно е да изедете неколку коцки темно чоколадо со минимум 70 проценти какао. Токму овој вид чоколада е полна со антиоксиданси, железо, цинк и магнезиум. Прочитајте ги етикетите на производите и изберете квалитетни чоколади без (многу) додаден шеќер, путер и млеко.