8 начини на кои растението ви кажува дека нешто не е во ред (и како да го надминете тоа)

Има нешто прекрасно во внесување на зелената боја во вашиот дом или канцеларија.

Собните растенија се полесни за одржување и затоа повеќето луѓе ги преферираат, но и кај нив можат да се појават проблеми кои доколку не ги препознаете навреме може да значи крај за животот на растението.

1. Целосно кафеави лисја

Целосно кафеавите лисја обично се природен дел од процесот на растење и стареење на растението, неповрзано со грижата за растението. Но, ако на почетокот започнува со кафеав врв, ова е веројатно знак на недоволно наводнување (видете ја следната точка).

Што да направите: Кога лисјата се целосно кафеави и мртви, нема потреба повеќе да се обидувате да ги зачувате. Сепак, тие сè уште користат многу енергија. За да ја дистрибуирате енергијата на другите лисја, мртвите треба да се отстранат.

2. Кафеави врвови на лисјата

Ова е обично знак дека вашето растение не добило доволно вода, што може да има повеќе причини:

  • Вие не ги наводнувате растенијата доволно често.
  • Почвата е со слаб квалитет и не ја задржува водата доволно добро.
  • Корените може да бидат оштетени, бидејќи тие биле презаситени или затоа што саксијата е премала.

Што да направите: Ако не сте многу дома, но сепак сакате вашите растенија да добиваат доволно вода во текот на денот, има неколку трикови што можат да му помогнат на вашето растение да добие постојан проток на вода кога има потреба.

  • Ставете влажен сунѓер на дното на садот: ова ќе апсорбира секаква вишок вода и ќе го ослободи кога растението има потреба од вода.
  • Закопајте шише со мали дупки во почвата. Наполнете го со вода.

3. Покафенување на средината на лисјата

Ова е обично знак на прекумерно наводнување. Почвата што е влажна цело време создава заматена околина, што е совршено опкружување за растење на габични патогени.

Што да направите: Филтрите за кафе ќе овозможат да се исцеди вишокот на вода.

4. Долните лисја стануваат жолти

Ако вашето растение е зрело, некои лисја може да пожолтат и да испаднат. Меѓутоа, ако се случи во голем број, нешто веројатно се случува. Може да биде предизвикано од широк спектар на фактори поврзани со околината во која се наоѓа вашето растение, како премногу засенчена позиција, премногу студена температура, ненадеен пад на температурата или изложеност на суша. Проверете ја локацијата на вашето растение и обидете се да го пронајдете совршеното место.

Совет: Не ги поместувајте премногу растенијата.

Што да направите: Ако треба да го пренесете растението на подобро место, однесете го во новата област еден час на ден. Полека зголемете го времето што е оставено во новата област сè додека не се прилагоди целосно.

5. Темни дамки со жолти краеви на листовите

Обично тоа значи дека вашето растение има габично листово место. Исто така, може да се појават дамки со бледи бои ако растенијата добиваат премногу сонце.

Што да направите: Кога ќе видите дека дамките се развиваат, веднаш изолирајте го садот за да спречите габата да се прошири во другите растенија. Отстранете го секој лист што е засегнат и оставете го растението да се опорави.

6. Недостаток на боја на лисја на врвовите на лисјата

Бледо зелени или дури жолти лисја, заедно со слаб раст, може да се должат на недостаток на хранливи материи. Повеќето од овие хранливи материи можат да се најдат во ѓубрива.

Што да направите: Додадете лушпи од јајце или вода од варени јајца во почвата. Додавањето вода од варени јајца ќе го зголеми нивото на калциум и калиум на вашите растенија.

7. Многу мали лисја

Многу мали лисја можат да укажат дека на вашето растение му треба повеќе сончева светлина. Секако, прво треба да проверите дали вашето растение навистина е во темна точка во куќата. Ако тоа е случај, обидете се да го приближите до прозорецот.

Што да направите: Ако вашето растение веќе било на сончево место, а листовите сè уште се многу мали, можеби ќе треба да го попрашите вашето растение. Слој прашина на листовите ќе ја блокира сончевата светлина и ќе ја намали можноста на растението да се фотосинзизира. Користењето меки ракавици може да направи прашина без да се оштети растението.

8. Краевите на листовите се виткаат

Растенијата во средина каде што влажноста на атмосферата е премногу мала, честопати покажуваат знаци на виткање на лисјата.

Што да направите: Поместете ги растенијата подалеку од отворите за воздух. Дури и ако целокупната влажност е добра (околу 50%), вашето растение сè уште страда ако е премногу блиску до грејач или отвор за воздух.