8 намирници кои не само што го лекуваат вашето тело, туку и го зајакнуваат вашето ментално здравје
Здравата храна не е здрава само за вашето тело, туку и за вашиот ум. Вашиот ум и тело се повеќе поврзани отколку што мислите. Тие практично комуницираат едни со други преку нервниот систем. Кога се чувствувате под стрес, вашиот мозок ќе ви каже на стомакот, а тоа може да влијае на вашето расположение и нивото на енергија. Затоа, ако често се чувствувате нерасположени или нервозни, време е да го погледнете дневниот внес на храна. Можеби ќе бидете изненадени од влијанието што здравата храна може да го има врз вашето целокупно ментално здравје.
1. Соја
Сојата содржи амино киселини кои се клучни за мускулите и коските на вашето тело и помагаат да се справите со нарушувањата на спиењето и несоницата. Исто така, ги намалува ризиците од посериозни проблеми, како Алцхајмеровата болест.
За жените, сојата може да биде многу корисна. Многу жени за време на менопаузата се справуваат со промени во расположението, недостаток на концентрација и замор, а нема подобар лек од тоа да се лекувате по природен пат. Менопаузата постепено го запира производството на естроген, а сојата може да биде едно од решенијата за негово враќање. Содржи нешто што се нарекува изофлавони, кои се хемикалии од растително потекло кои се како замена за естрогенот што им е потребен на жените во оваа фаза. Овие можат да се најдат во тофу, млеко од соја, мисо супа, соја јогурт и брашно од соја. Од друга страна, може да биде одговорен за раниот почеток на пубертетот и менопаузата поради тоа што влијае на мозокот, затоа не претерувајте со соја ако не доживувате менопауза.
2. Лосос
Лососот е храна богата со омега – поконкретно, содржи омега-3. Тој е директно поврзан со мозокот и помага за подобрување на функцијата на клетките, што резултира со помал ризик од тага, депресија, проблеми со меморијата, а кај постарите луѓе, деменција.
Вашето тело не може само да генерира омега-3, така што јадењето храна како лососот е неопходност за подобро функционирање. Овој тип на масна риба ги балансира хормоните и прави да се чувствувате помалку подуени, го контролира вашиот апетит и го зајакнува серотонинот, хормонот на среќата. Сфатете го тоа како среќен оброк – не се чувствуваме подуени и не сме уште гладни потоа. Зарем тоа не е одлично?
3. Свеж лук
Има многу придобивки што сировиот лук му ги нуди на мозокот, вклучително и подобрена меморија што е од суштинско значење за постарите лица. Можете или да јадете сиров лук сам или да го измешате во салати, во зависност од тоа што преферирате (тој е особено силен, па можеби ќе сакате да го измешате со нешто друго).
Алицинот е соединение кое носи сулфур, а ова соединение го има само во сировиот лук. Помага при стареење, болести и го зголемува нивото на серотонин.
4. Горчливо чоколадо
Разликата е во тоа што содржи висока палета на какао (50%-90%), главната состојка овде. Имајте на ум дека колку е потемна чоколадата, толку подобро! Кога консумирате ваков вид чоколада, тоа му кажува на вашиот мозок да ослободи ендорфин, кои се хемикалии кои помагаат да се справите со стресот и со тоа да го зголемите чувството на среќа.
Какаото исто така го подобрува протокот на крв во вашиот мозок, што значи дека кај постарите лица ја подобрува нивната ментална функција со тоа што го олеснува нивното производство на зборови и им помага да се чувствуваат побалансирано.
5. Ореви
Многу јаткасти плодови, како што се семките од лен, семките од тиква и семките од чиа, се одлични за здравјето на мозокот, но најдобри видови јаткасти плодови се оревите. Оревите се одличен извор на протеини и здрави масти кои помагаат да се одржи нивото на шеќер во крвта избалансирано и да се справат со почисти артерии.
Тие имаат омега-3 кои имаат добар ефект врз расположението додека ја намалуваат анксиозноста и депресијата. За возврат, нивното секојдневно консумирање ќе доведе до подобар оптимизам, енергија, надеж и фокус.
6. Жалфија
Иако жалфија не е храна, таа е одличен додаток за додавање во вашата храна. Се состои од антиоксиданси кои помагаат во зајакнувањето на меморијата, расудувањето, решавањето проблеми и вниманието.
Друг елемент што го има жалфија е нешто што се нарекува флавоноиди, кои се растителни соединенија кои го подобруваат здравјето на мозокот и спречуваат сериозни болести, како што е Алцхајмеровата болест. Покрај овие придобивки, помага да се спречи депресија, анксиозност и го подобрува варењето.
7. Витамин Ц
Нема сомнение дека витаминот Ц помага при прилагодување на телесното ткиво и имунолошкиот систем, но има влијание и на вашите емоции. Ако постојано се чувствувате ментално уморни и уморни, тоа е веројатно затоа што не внесувате доволно витамин Ц.
Портокалите, кивите, пиперките, јагодите, кељот и многу повеќе ја вклучуваат магичната компонента позната како витамин Ц, која е корисна за здравјето на мозокот и го спречува менталниот пад. Помага во подобрување на фокусот, меморијата и вниманието и ги намалува ризиците од депресија, анксиозност и посериозни болести.
8. Алги
Драги љубители на суши, ова е за вас. И покрај тоа што морските алги се претежно популарни во Азија, тие се широко признати дека имаат многу здравствени придобивки за мозокот. Морските алги содржат добра количина на омега-3 масни киселини, кои се одлични предности за вашиот ум. Магнезиумот е уште една компонента во морските алги што може да помогне во справувањето со стресот, заедно со јод, кој е добар за менталните перформанси.
Суши, на пример, е завиткано во алги. Други јастиви алги се алги, вакаме, нори и многу други. Некои начини да ги јадете вклучуваат грицкање сушено нори и додавање комбу во варен грав.