8 откритија од минатата година кои ќе ви ја променат перспективата за сопственото тело

2020 година започнува со добри вести од областа на медицината: пронајдени се имунолошки клетки кои можат да се користат за уништување на неколку видови на карцином. Во исто време, здравите ткива остануваат недопрени. Научниците сугерираат дека откритието може да помогне во лекувањето на сите видови на рак.

Ние се восхитуваме како медицинската наука рапидно расте и веруваме дека многу брзо човештвото ќе може да победи многу ужасни болести. Како доказ за ова, ние ќе ви дадеме 8 навистина кул откритија што научниците ги направиле со проучување на човечкото тело.

1. Човечките можности не се неограничени

Човечката издржливост има ограничување. Тоа зависи од стапката на метаболизмот. Научниците дојдоа до такви заклучоци со мерење на дневната потрошувачка на калории на спортисти кои трчаа 6 маратони неделно за 5 месеци, како дел од трката „Трка низ САД“.

Научниците беа заинтересирани за која стапка на потрошувачка на енергија човечкото тело може да издржи на долг рок. Се покажа дека 2,5 пати повеќе отколку во мирување. И оваа граница на издржливост не може да се надмине дури и со ултрамаратони. Покрај тоа, во последно време, оваа граница не е многу повисока од истиот индикатор кај жени кои очекуваат бебе. Мајката која носи бебе троши енергија 2,2 пати побрзо од просечната личност во мирување.

2. Но, се чини дека мозокот е бесконечен

Истражувачите испитувале 6 лица на возраст од 20 до 30 години, кои отстраниле значителен дел од мозокот во детството. И се покажа дека нивната сива материја е исто толку активна како онаа на оние кои не поминале низ ампутација. И понекогаш, бројот на нервни врски кај луѓе со една хемисфера ја надминува нормата.

3. Откриен е нов орган кај луѓето

Научниците од Шведска откриле нов орган преку кој едно лице чувствува убоди и удари. Сместен е во кожата и се состои од глијални клетки со многу долги испакнати страни. Неговото активирање создава електрични импулси во нервниот систем, што доведува до рефлексивни реакции и болка. За време на експериментот, истражувачите го блокирале органот и забележале намалување на можноста за чувствување механичка болка.

4. Некои луѓе можат да бидат водени од страна на магнетното поле на Земјата

Многу животни, како што се елени и гулаби, имаат своевиден компас во главата, што им помага да се движат во просторот по магнетното поле на Земјата. Оваа способност се нарекува магнеторецепција. Научниците од Калифорнија откриле дека луѓето исто така ја имаат оваа можност.

Тие заклучиле 34 доброволци во темна просторија со изолација на звук и изложени предмети на вештачко магнетно поле, а истовремено ја забележувале и мозочна активност. 4 лица имале силна реакција, но само кога изворот се движел спротивно од стрелките на часовникот, како што е случајот во Северната хемисфера. Сепак, луѓето не чувствувале ништо.

5. Содржината на цревата може да го забави стареењето

Микроорганизмите што живеат во цревата можат да влијаат на процесот на стареење. Овие откритија беа направени од сингапурските научници, трансплантирајќи ги бактериите на старите глувци на млади, чија цревна микрофлора сè уште не е развиена. После 8 недели, растот на цревата и производството на неврони во мозокот се зголеми кај младите глувци.

Зголемената неврогенеза е поврзана со збогатување на цревни микроби кои произведуваат специфична масна киселина со краток ланец наречена бутират. Бутират го стимулира производството на хормонот FGF21, кој игра важна улога во регулирањето на енергијата и метаболизмот во организмот. Сега научниците имаат намера да го тестираат своето откритие на луѓето. Ако сè е потврдено, тогаш староста може да се одложи со помош на бактерии и теоретски дури и со храна.

6. Пронајдени се клетки кои можат да го лекуваат срцето

Не толку одамна, научниците пронајдоа друг вид на клетки. Тие се содржани во течната кеса што го опкружува органот. Пред неколку години, ваквите клетки беа пронајдени во кеса покрај органите на абдоминалната празнина, а во 2019 година канадските научници ги пронајдоа во перикардот, веднаш до срцето. Така, истражувачите отворија нов пат за кардиологија.

7. Татковците што пушат можат да бидат поопасни за детето отколку мајките што пушат

Кинеските научници откриле дека во семејствата каде татковците злоупотребуваат тутун, ризикот да се роди бебе со срцеви заболувања е 74% поголем отколку во семејства каде никој не пуши. Во исто време, мајка која пуши има 25% поголем ризик да има бебе со срцеви заболувања од непушачи. Ова може да се должи на фактот дека многу бремени жени не обрнуваат должно внимание на ефектите од чадот од тутунот во околината. Сега кога ги имате овие информации, можете да спречите опасност за идното потомство.

8. Човекот е способен за регенерација

Научниците од универзитетот Дјук откриле дека некои лица, како саламандерот, можат да поправат одредени ткива. Станува збор за ‘рскавица. Оваа функција работи најбрзо во зглобовите на глуждот, побавно во зглобовите на коленото и најспороод сè во зглобовите на колкот. Патем, истите микро РНК како и кај гуштерите се одговорни за механизмот за обновување на нашето ‘рскавично ткиво кај луѓето. Истражувачите веруваат дека нивното откритие ќе помогне во лекувањето на артритисот.