8 прашања на училишните натпревари кои би ги збуниле и возрасните со високо образование

Знаењето што наставниците внимателно го ставаат во нас не е секогаш успешно асимилирано. Некои деца забораваат на фактите за време на паузата, додека други ги паметат пред тестовите. Но, има и уникатни луѓе кои успеваат да одат на предметни олимпијади и да ги освојат. Некои ученици, веќе во 6 одделение, можат да именуваат кој било планински масив и да разликуваат слики на познати уметници.

Биологија

Да почнеме со науката за живите суштества и нивната интеракција со околината. Што може да биде полесно?

Прашање 1. Ако ставите разреден раствор на јод на парче леб, ќе се појави темно сино место. Ова искуство докажува дека лебот содржи:

а) шеќер;

б) минерални соли;

в) скроб;

г) масти.

Одговор: В (скроб).

Прашање 2. Наведете ги растенијата по редоследот по кој тие почнуваат да цветаат во природата (од најрано до најдоцна).

Одговор: подбел, ливадски крин, црвена детелина, астер.

Прашање 3. Долината на гејзерите во Камчатка, како и Националниот парк Јелоустоун, се богати со топли извори – гејзери. Некои од нив може да се издигнат над 95 ° С. Кои живи организми можат да ги населат овие извори?

а) вируси;

б) бактерии;

в) печурки;

г) невозможно е да се преживее на таква температура!

Одговор: Б (бактерии).

Географија

Прашање 4. Внимателно прочитајте го текстот и утврдете за кое езеро станува збор. А, кој патник го открил, може да кажете?

Езерото е најголемо во областа по својата територија. Именувано е по еден од владетелите на Велика Британија, познатото хидролошко место, откриено во 1855 година од британски патник. Река се влева во езерото, која се смета за најдолгата река на таа територија. Езерото се наоѓа на територијата на три држави.

Одговор: Зборуваме за африканското езеро Викторија. Човештвото му го должи ова откритие на Дејвид Ливингстон.

Прашање 5. Внимателно прочитајте го текстот. Кој планински систем е опишан во него? Можеби дури и се сеќавате на цивилизацијата пред откривањето на оваа територија од страна на Европејците?

Овој планински систем продолжува да се формира во наше време. Тој е формиран како резултат на судир на две големи литосферски плочи. Планините се протегаат низ териториите на неколку држави. Пред откривањето на овие земји од страна на Европејците, постоела голема цивилизација во овој планински систем, кој подоцна бил ограбен и уништен од европските колонијалисти. Најголемото езеро се наоѓа на граница на две држави.

Одговор: Ова се Андите. И пред Европејците, Инките живееле тука.

Уметност

Прашање 6. Еве слика на познат уметник. Како се вика делото?

Одговор: „Појавата на Христос пред луѓето“.

Физика

Прашање 7. Ајде да видиме дали зевавте во 7 одделение на овие часови. Подгответе парче хартија и пенкало, ќе мора да решите проблем. Колку километри е патеката за трчање ако, според Лосиаш, Крош го стигнал Бараш 21 минута по почетокот на трката.

Крош и Бараш одлучиле да организираат трка со велосипеди. За да го направат ова, тие пронашле долга патека во шумата, ги означиле почетните и крајните точки на неа и побарале од Лосиаш да стане судија. Откако ја добиле командата „да започнат“, Бараш возел до целта со постојана брзина од 21 км / ч. Најпрво, Крош решил да му даде предност на Бараш и првата третина од патот се движел со брзина од 18 км на час, а потоа ја зголемил брзината на 27 км на час, но на крајот од патот се изморил, намали на 20 км на час и, како резултат, загубил од Бараш.

Одговор: Должината на патеката е 12,6 км.

Астрономија

Прашање 8. Во центарот на сликата, можете да видите астеризам во соѕвездието Јужен крст (тој е скициран). На која хемисфера е направена оваа фотографија?

1) во Северната хемисфера;

2) на јужната хемисфера;

3) ова не е можно

Одговор: 1 (во Северната хемисфера).

Еве како креаторите го објаснија решението: „Ова е трик. Се гледа дека јужниот крст е низок и се покажува длабоко под хоризонтот. Фотографијата е направена на Северната хемисфера на ширина од 20 ° “.