8 предупредувачки знаци на природни феномени што секој од нас треба да ги знае

Секој природен феномен има своја приказна. Може да биде необична небесна боја, чуден звук, па дури и чудно однесување на дивиот свет – нешто секогаш му претходи на настанот. И да, полесно е да се справите со нешто кога знаете што да очекувате.

Дрвја во Ј форма

Дрво закривено во „Ј“ форма е знак на приближување на одрон. Дрвјата прераснуваат во оваа форма заради измивањето на почвата, бавно движење на земјата што укажува на целокупната нестабилност на наклонот. Ако се сретнете со вакви дрвја не значи дека ќе се соочите со непосредна катастрофа, само што таму претходно се случил одрон и веројатно ќе се случи повторно во одреден момент.

Што да правите: Бидете претпазливи да не дозволите тркалање на камење и почва, или слични нарушувања што може да предизвикаат одрон. Ако е можно, обидете се да останете во рамна област.

Зелено небо

Погледот е тотално апокалиптичен, но всушност е прилично чест знак на моќни грмотевици. Грмотевиците се случуваат претежно навечер, кога сончевата сина светлина, која најмногу ја гледаме во текот на денот, се меша со црвена светлина, видлива за време на зајдисонцето. Резултатот, филтриран низ тешки облаци, е зелена боја на небото.

Што да правите: Влезете внатре што е можно побрзо. Избегнувајте употреба на фиксни телефони и проточна вода. Исклучете ги апаратите и другите електронски уреди.

Животни кои се однесуваат чудно

Кога животните колективно ќе се решат да тргнат на патот одеднаш, ова може да биде сигнал за земјотрес. Животните исто така може да покажат чудно однесување и немир. Колку се поблиску до сеизмичкиот центар, порано разбираат дека нешто не е во ред. Постојат неколку теории за тоа како точно животните чувствуваат земјотрес што доаѓа, што може да вклучува јонизација на воздухот или мирис на гасови ослободени пред ерупција.

Што да направите: Не мрдајте, пред сè и најважно, и останете каде и да сте, без разлика дали е тоа во автомобил, во затворени простории или на отворено. Ако сте на отворено, избегнувајте згради и други високи предмети за да не паднат врз вас. Ако сте во затворено, станете на колена, покријте се и држете се за нешто.

Прстен околу месечината или сонцето

Понекогаш може да бидете сведоци на светол ореол околу сонцето и месечината. Овие прстени се всушност тенки циклусни облаци, составени од ситни честички од мраз. Сончевата светлина е поделена и се рефлектира преку овие кристали, така што можеме да ја видиме како вистински ореол. Но, високите цирусни облаци често доаѓаат пред невреме, што е особено точно за лунарните ореоли.

Што да правите: Првично, ништо. Ореол е знак дека бура е некаде на пат следниот ден или 2.

Плима што се повлекува

Ако сте на плажа и водата одеднаш се повлече, на пат веројатно има цунами. Цунами се јавуваат поради силен земјотрес или некој друг вид експлозија некаде на дното на океанот. Тие можат да патуваат исклучително брзо, така што веројатно нема да видите бран што се приближува.

Што да правите: Движете се кон копно и обидете се да стигнете до повисоките места. Избегнувајте ниски затворени области.

Животни кои трчаат кон вас

Ако видите животни и птици како трчаат и летаат кон вас, може да има пожар зад нив. Бегството и криењето се стратегија за преживување на дивиот свет и се обидува да го искористи најдоброто од тоа. Чад, топол воздух и мирис на печење се исто така цврсти знаци на пожари.

Што да направите: Веднаш евакуирајте се. Заштитете се од чадот и дозволете им на животните да поминат.

Пукање на снег

Шуплив испукан снег, може да биде знак за лавина. Овие пукнатини значат дека снегот полека се лизга надолу.

Што да направите: Ако ве фати лавина, обидете се да излезете од падината. Со скии или моторна санка можете да ја надминете со движење по удолница и потоа да свртите настрана. Инаку, посегнете по дрво. Како последно средство, обидете се да „испливате“ од снегот.

Светли одблесоци во сонцето

Од време на време, луѓето може да забележат нерамни „ракети“ по сончевата контура. Овие сончеви зраци често се придружени со силни аурори низ целиот свет и се знак на соларна бура. Тоа е предизвикано од нарушувања во сончевото магнетно поле: рафалните зрачења и гасови на површината на сонцето се толку масивни што можат да достигнат и до нас на земјата.

Што да правите: Соларните бури не се опасни за луѓето на Земјата. Но, тие можат да ја нарушат електричната енергија и да предизвикаат исклучување на струјата. Значи, најдобро што можете да направите е да излезете надвор и да му се восхитувате на спектаклот – но не заборавајте заштита на очите.