8 причини зошто неверните сопрузи остануваат со своите сопруги

Едно истражување покажа дека 2,2% од лицата во брак пријавиле дека имаат повеќе од еден партнер во текот на една година. Во принцип, според истражувачите, меѓу 15-25% од оженетите Американци имаат афери, а мажите со поголема веројатност се занимаваат со изневерување отколку жените.

И се поставува прашањето зошто сопрузите кои изневеруваат не сакаат да се разведат, но сепак продолжуваат да го прават тоа.

1. Според него, неговиот дом е сè уште најдобро место

Тој сопругата ја познава со години, таа му готви, се грижи за децата, чисти. Животот на мажот му е удобен и тој бара афера затоа што сака да проба нешто ново, не мора затоа што сака да го промени животот.

2. Само бара „пауза“

Извршниот директор на една страница за дружење на лица во брак кои бараат афери, во интервју рече дека има многу од овие типови случаи кога изневерувачите имаат добри односи со партнерот. Тие се дел од добра семејна група, и двајцата имаат должности, но изневрувачите не сакаат развод туку да се опуштат и да се чувствуваат како авантуристи.

3. Мислел дека ќе го најде одговорот за животот во аферата, но сѐ уште го нема

Некои мажи мислат дека ако имаат нова жена, нешто ќе се промени и тие ќе станат среќни, но тоа не се случува. Тие ги сакаат своите жени, но сепак, можат да искусат психолошки проблеми.

4. Тој всушност ја сака својата сопруга

Една жена ја сподели нејзината приказна за афера со оженет човек. Таа признава дека тој е со неа 15 години, а со својата сопруга 20 години и дека тој си ја сака сопругата и нема да ја напушти. Изневерувањето е само „фетиш“ за него.

5. Тој нема доволно храброст да го промени својот живот целосно

Тој веќе 10 години може да живее со сопругата и да биде совршен татко и сопруг, но одеднаш ја запознава својата сродна душа. Терапевтот Даглас Лабиер ја нарекува афера „тело-ум“. Ова ново чувство може да биде многу моќно и да го обземе човекот.

Понекогаш во овие случаи, некои мажи можеби претпочитаат да се разведат и повторно да стапат во брак, но други не можат да го сторат тоа. Тие сè уште имаат огромна врска со сопругата.

6. Тој чувствува дека има силни ланци, како деца или хипотека

Адвокатот што се занимавал со многу разводи го сподели своето искуство, велејќи дека разводот е болен, но особено е болно да се престане да се биде родител со полно работно време. Овие работи можат да спречат многу луѓе да се разведат, дури и ако не се среќни заедно.

7. Тој не сака да ја помине болката од развод

Зборот „развод“ предизвикува милиони лоши емоции и здруженија. Вклучува разговори со адвокати, борба, разделување имот и преговори за управување со времето за деца.

Некои мажи можеби претпочитаат да остават сè како што е, така што тие не мора да минуваат низ солзи, лутина и викање што доаѓа со ова искуство. Дури и ако веќе нема здрава врска, едноставно е полесно да се најде љубовница.

8. Тој сфатил дека направил грешка кога имал афера

Еден маж открил дека ја изневерил својата сопруга со нејзина пријателка и дека многу се кае за тоа бидејчи ја сака сопругата. Тука доаѓа дискусијата дали треба да се признае неверството и да се бара прошка или пак да се молчи за него.