8 промени во човечкото тело што докажуваат дека сè уште еволуираме

Дали забележавте дека мажите стануваат ќелави сѐ порано и порано, а голем број на мали деца имаат проблеми со видот. Како што се испоставува, начинот на живот што го избираме има огромно влијание врз еволуцијата на луѓето и одредува какви ќе бидат нашите потомци.

8. Пеги наместо сончање

Пегите се појавуваат кога некое лице поминува многу време на сонце, но исчезнува кога нема многу изложеност на УВ-светлина и кожата може да синтетизира витамин Д. Сега пеги имаат повеќе луѓе без оглед каква е нивната боја на кожа и коса. Сè е поради генот со мутација што им помогнал на нашите предци да живеат на територии каде имало многу малку сонце во зима и многу во лето. Денес, пегите продолжуваат да нè штитат од премногу сонце.

7. Мажите стануваат ќелави порано

Животот денес е често придружуван од постојан стрес, напнатост или фрустрација. Како резултат, мажите можат да започнат да оќелавуваат уште на 20-годишна возраст и ова станува ново нормално. Исто така вегетаријанството игра улога тука исто така: кога луѓето престануваат да јадат животни, ретко се консултираат со лекарите за да дознаат како да имаат урамнотежена исхрана. Како резултат, недостатокот на цинк и железо има негативен ефект врз здравјето на косата.

6. Природното породување е работа на минатото

Редовната практика на царски рез ја намали смртноста на мајките во случаи кога фетусот е преголем за да може да се вклопи преку мајчиниот карличен канал. Зголемената количина на ќерки кои преживеале раѓање на овој начин, довела до сè повеќе жени на кои им е потребен царски рез за време на породувањето. Научниците предвидуваат еволутивен одговор што може да предизвика овој број да се зголеми уште повеќе во иднина.

5. Тежината на телото се намалува

Недостаток на физичка активност во животот на модерната личност ги прави коските помалку силни и полесни. За да се избегне ова, научниците препорачуваат секој ден да се практикува физичка активност.

4. Се појавуваат нови видови на крвни групи

Мутациите за време на еволуцијата на современите луѓе доведоа до појава на нови крвни типови. На пример, многу малку луѓе имаат таканаречена златна крв. Може да се изврши трансфузија за било која друга крвна група.

3. Имунолошкиот систем слабее

Се верува дека затоа што ги одржуваме нашите куќи многу чисти, расте бројот на луѓе кои страдаат од алергии, астма и автоимуни проблеми. Нашиот имунолошки систем има помалку шанси да комуницира со бактерии и вируси, па станува супер чувствителен и често ги напаѓа нашите тела.

Исто така, луѓето што се потпираат на лекови, дури и во ситуации кога нивното тело може само да се справи со проблемот, е лоша работа. Стануваме послаби и поранливи.

2. Кратковидоста се развива кај малите деца

Современите деца поминуваат неколку часа на ден пред компјутерскиот екран. Како резултат, има одредени промени во начинот на кој функционираат нивните очи: тие многу добро гледаат на кратки растојанија, но не можат да ги видат работите од далеку многу добро. Развојот на кратковидост може да се забави, но не може да се запре, па решението е да се носат очила или да се изврши операција.

1. Забите се развиваат на полош начин

Научниците откриле дека децата кои живеат во градовите, со висок квалитет на живот, почесто страдаат од ортодонтски проблеми. И децата кои јадат цврста храна почесто, имаат подобар залак и поцврсти заби. Вака промените во исхраната влијаат врз развојот на нашите вилици и може да биде сосема нормално за идните генерации.