8 работи за вашето тело што може да значат дека ќе живеете подолго

Здравите навики не се единствената работа што може да ви го зголеми животниот век, но има некои знаци што можат да укажат на тоа дека ќе живеете долг живот.

На пример, можете да имате масивно тело и да јадете многу, но ако немате стомачни масти, тоа може да биде голем бонус на патот до 100-тиот роденден.

1. Изгледате помладо

Интересна студија беше спроведена од дански научници. Тие набудувале 187 пара близнаци, од 2001 до 2013 година. На крајот, забележале дека близнакот кој изгледа помлад, има подолг животен век.

2. Вие сте жена

Научниците сугерираат дека жените генерално живеат подолго од мажите од 6 до 8 години. Ова може да се случи како резултат на биолошка предност за жените и разликите во однесувањето меѓу мажите и жените.

3. Го родивте своето дете после 33-тата година

Некои истражувачи дошле до заклучок дека ако имате дете по 33-годишна возраст, може да се каже дека ќе живеете подолго. Тие го поврзуваат репродуктивниот систем на жената. Ако старее бавно, така старее и остатокот од телото.

4. Индексот на вашата телесна маса е помеѓу 18,5 и 25

Оваа студија откри дека дебелината може да го направи вашиот животен век пократок. Научниците исто така споменаа дека нормалниот индекс на телесна маса е помеѓу 18,5 и 25 години. Ова е препорачаниот број што може да ве одржи поздрави. Во исто време, индексот на прекумерна тежина е помеѓу 25 и 30, а степенот на дебелина е помеѓу 30 и 35.

Како да го пресметате индексот на телесна маса:

Индексот на телесна маса е формула што користи тежина и висина за да се процени телесната маст. Ја дели тежината на возрасните во килограми според нивната висина во квадратни метри. Можете да ја пресметате преку Интернет.

5. Немате масти на стомакот

Маснотиите во стомакот, дури и кај луѓе кои не се со прекумерна тежина, би можеле да бидат причина за некои срцеви заболувања кои влијаат на тоа колку долго живеете. Овој предлог го дадоа истражувачите кои следеа некои пациенти од 2000 до 2016 година. Покрај тоа, според нив маснотиите во стомакот се поопасни маснотии. Забележале и дека мускулите се како метаболички магацин. Тоа помага да се намали нивото на шеќер во крвта.

6. Имате здрав сон

Времетраењето на сонот е важно според истражувањата. Значи, спиењето помалку од 5-7 часа на ноќ може да го намали вашиот животен век за 12%. Фондацијата за спиење и списанијата препорачуваат различни траење за секоја возрасна група:

1. Помлади возрасни (18-25 години) 7-9 часа

2. Возрасни (26-64) 7-9 часа

3. Постари возрасни (65+) 7-8 часа

7. Вие сте деснак

Нема 100% докази што го докажуваат ова, но сепак, некои студии велат дека луѓето кои повеќе ја користат десната рака имаат тенденција да живеат подолго меѓу возрасните и спортистите.

8. Вие сте висока жена

Интересно е, но постои научна сугестија дека високите жени имаат поголема веројатност да достигнат 90-годишна возраст. Во исто време, висината на мажите не е поврзана со долговечноста. За мажите, вежбањето повеќе од 60 минути на ден е клучот за здрав и подолг живот.