8 родителски грешки кои што постарото дете ќе ги памети целиот свој живот

Многу луѓе сонуваат за големо и сложно семејство. Но, појавата на новороденче не е само радосен настан, туку и многу возбудлив, поврзан со многу грижи. И постарото дете, како и возрасните, се соочува со одредени потешкотии. За мајките и татковците е важно да обрнат внимание на овие моменти, така што првородените брзо ќе се навикнат на промените во семејството и ќе се развиваат добри односи меѓу децата. Еве кои грешки треба да се избегнуваат.

Не го подготвувате детето за доаѓање на бебето

Веста дека родителите наскоро ќе добијат бебе, може да биде вистински шок за детето. Многу деца почнуваат да мислат дека нивните родители решиле да најдат замена за нив и веќе однапред го мразат својот иден брат или сестра.

Затоа, многу е важно да разговарате со вашето прво дете за доаѓањето на нов член на семејството. Објаснете дека овој настан има многу предности за него лично. На пример, тој сега секогаш ќе има со кого да си игра, а исто така ќе може да го научи многу детето и ќе биде пример за него. И, се разбира, треба да го убедите дека вашата љубов ќе биде доволна за сите.

Прекршување на лични граници

Со појавата на новороденче, многу проблеми паѓаат на родителите и не е секогаш можно да се забележи дека некои од нивните постапки ги нарушуваат личните граници на првото дете. На пример, возрасните можат да го замолат да споделува играчки, работи со помалото или кога бебето малку ќе порасне да го носат во нивното друштво.

Кога родителите го принудуваат своето дете да ги игнорира своите чувства цело време и прави како што укажуваат, детето престанува да верува во себе, се сомнева во неговата вредност и прераснува во несигурен возрасен.

Менување на семејните обичаи

Раѓањето на бебето е важен и радосен настан кој, за жал, не поминува без стрес. Но, ако родителите секогаш му читале бајка на своето дете пред спиење, ги миеле забите заедно, пееле песни, не треба целосно да се откаже од ова.

Семејните обичаи ги зближуваат членовите и му помагаат на секој член на семејството да се чувствува важен. И тие им даваат можност на постариот брат или сестра да се прилагодат и да разберат дека, и покрај големите промени, никој нема да ја одземе бајката пред спиење.

Споредување на децата

Колку станува постаро детето, толку почесто ги брани границите на неговата личност и толку повеќе судири има со другите. Во такви моменти, родителите понекогаш се во искушение да кажат: „Зошто не можеш да бидеш послушен како твојата помала сестра?“ Но, споредувањето на децата не е добра идеја.

Истражувањата покажуваат дека ова однесување кај возрасните негативно влијае на менталното здравје и на оние кои се пофалени и на оние кои се критикувани. Едно дете може да се почувствува под стрес за надуените очекувања на родителите, друго може да почувствува дека не е во право, а тоа доведува до затегнување на односите меѓу децата.

Однесување кон детето како да е возрасен

Од постаро дете често се очекува да биде независно, да помага низ куќата и со помалите деца. Но, главната задача на секое дете е да расте и да се развива, а не да се грижи за други деца. Треба да побарате од детето секаква можна помош и да покажете дека да се биде најстар не е казна туку привилегија. Дозволете им да останат еден час повеќе или пак да одат на кино со другарчињата.

Емоционално игнорирање

Понекогаш татковците и мајките немаат сила да посветат подеднакво внимание и на новороденчето и на другото дете. Родителите може да се плашат да го нападнат своето прво дете, па затоа почнуваат да го игнорираат. Но, ова однесување на возрасните е многу опасно за децата. Поради ова, во иднина ќе им биде тешко да градат комуникација со другите, да им се доближат и да ги покажат своите емоции. Најдобар излез во таква ситуација е да му објасните на детето дека сте многу уморни.

Не комуницирање со детето еден-на-еден

Лекарите велат дека комуникацијата еден на еден меѓу децата и родителите му помага на здравиот развој на детето, ја зголемува неговата самодоверба и учење. Во исто време, експертите потенцираат дека не е поважно количината на време поминато заедно, туку неговиот квалитет.

Ваквата комуникација е особено важна за детето во време на стрес. Кога мама или тато наоѓаат начин да се дружат со своето дете, тоа им помага да се чувствуваат посебно.

Децата не добиваат пофалби кога се сложни

Критикувањето е полесно отколку пофалбата, но искреното охрабрување му помага на детето да изгради самодоверба и да развие комуникациски вештини, вели д-р и антропологот Гвен Дјуар. Ако децата се чувствуваат поддржани и разбираат дека родителите се задоволни кога наоѓаат заеднички јазик, тие сакаат да го прават тоа почесто.