8 тајни зад познати места кои само малку луѓе ги знаат

Уметноста навистина има цел. Умните архитекти и уметници зад светски познатите знаменитости создадоа прекрасни ремек-дела настрана од самите знаменитости. Тие создале мистерии и ги сокриле на „очигледни места“. Можеби така сакале да нѐ интригираат да ја погодиме нивната крајна цел, или можеби ги направиле за да ги дознаеме со текот на времето.

1. Тајни комори во внатрешноста на Сфингата

Сфингата е повеќе од само голем споменик среде пустина. Експертите велат дека во неа се сместени и многу сложени тунели и комори пронајдени веднаш во блокот од страната на Сфингата, што водат до дното на структурата.

2. Скриена улица под патот Чаринг Крос

Популарната раскрсница била изградена над стара улица позната како Малиот Комптон. Остатоците од улицата може да се видат како комунален тунел покриен со решетки и огради покрај раздвижениот пат каде што порано се минуваше низ градот.

3. Мала полициска станица во уличен светилник на плоштадот Трафалгар

Како едно од најфреквентните места во Лондон, мора да има надзор и заштита, а еден од архитектите за местото имал решение: да изгради незабележлива полициска станица во областа. Иако веќе не се користи, сепак предизвикува чудење и го привлекува вниманието на многу туристи.

4. Мистериозната железничка пруга 61 под The Waldorf Astoria

Би било невообичаено да се слушаат звуци од шини кога се преноќува во хотел. Па, ова не е случај за Waldorf Astoria во Њујорк, бидејќи под хотелот се сместени старите парни возови од одамна заборавената станица 61 на Менхетен!

5. Маскиран отвор во статуата на Леонардо да Винчи

Како Леонардо да Винчи, скулпторот зад џиновската статуа на големиот уметник, исто така, сакаше да крие изненадувања во неговите ремек-дела. Асен Пеиков поставил тајна преграда со пергаменти околу средината.

6. Подземните тунели под римскиот Колосеум

Колосалната структура е дом на богатата римска историја. Но, дури кога историчарите и археолозите ја „изгребаа“ површината на Колосеумот, ископаа извонредни откритија под подот на арената, вклучително и мрежа од сложени тунели, наречени „хипогеум“.

7. Морничавата пештера на злиот дух лоцирана на Нијагарините водопади

Нијагарините водопади се една огромна туристичка атракција. Но, има уште нешто. Пештерата на злиот дух е бездна пронајдена во клисурата на Нијагара. Легендата вели дека секој што ќе влезе во пештерата ќе го прати лоша среќа до крајот на животот.

8. Приватниот клуб 33 во Дизниленд

Дизниленд е повеќе од забава и возење. Може да има и одредена софистицираност! Клубот 33 е приватен клуб за љубителите на Дизни присутни во различни паркови на Дизни, каде што нудат уникатни искуства за своите членови. Клубот е толку ексклузивен што има долга листа на чекање на кандидати за членство, кои сите напишале писмо за да бидат добредојдени во семејството.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.