8 трикови кои рестораните ги користат за да ве направат погладни, а нивната храна попривлечна
Често слушаме како луѓето велат дека не им е грижа за тоа како нивната храна се служи се додека е вкусна. Сепак, има многу повеќе во добар оброк отколку само комбинирање на вистинските состојки. Експериментите покажале дека начинот на кој се сервира храната има големо влијание на тоа каков вкус има. Експертите за храна ги знаат овие психолошки трикови и постојано ги користат за да ги продадат своите производи.
1. Белите чинии ги зголемуваат слатките вкусови, додека црните чинии ги зголемуваат солените вкусови
Истражувањата покажуваат дека бојата на чинијата може да влијае на тоа како го гледаме вкусот на нашата храна. За да го тестираат ова, истражувачите им дале на доброволците мали порции мус од јагоди послужен на бели или црни чинии. Се испоставило дека мусот служен на бела чинија се смета за посладок и повкусен. Од друга страна, црните чинии имале тенденција да потенцираат повеќе кисел вкус и затоа најчесто се служат со горчлива или пикантна храна.
2. Црвените пијалоци имаат посилен вкус
Друг експеримент покажал дека бојата на пијалокот влијае на неговиот вкус. Во овој експеримент, на сите волонтери им бил даден сок од цреша кој варирал во сладост и интензитет со црвена боја. Заклучокот бил дека пијалокот од најдлабока црвена боја бил најсилен.
3. Формата на чоколадото игра улога во вкусот
Кутија чоколади обично содржи парчиња во неколку различни форми и стилови, но ова не се прави случајно. Всушност, обликот на чоколадата многу влијае на тоа колку брзо ќе се стопи во устата, што дополнително влијае на вкусот. Чоколадните парчиња со поголеми површини имаат тенденција побрзо да ги ослободуваат молекулите од храната. Но, кога љубителите на чоколадо сакаат вкусот да го вкусат полека, тие ќе одберат облик кој нема толку брзо да се топи.
4. Не сакаме да јадеме обична храна обоена во нестандардни бои
Ова може да изгледа како здрав разум, но бојата на храната може да влијае на нашата перцепција за нешто повеќе отколку што претпоставуваме.
Во овој експеримент, луѓето јаделе стек и помфрит во слабо осветлување. На сите им се допаднала храната додека не се запалиле светлата. Откако учесниците виделе дека стековите се обоени во сина боја, а помфритот во зелена боја, тие одбиле да јадат понатаму.
5. Жолтото и портокаловото не прават повеќе гладни
Според истражувањата, нашиот мозок лачи повеќе серотонин кога ќе ја видиме жолтата боја. Поради тоа, бојата се поврзува со топлината и среќата. Оваа боја генерално не прави оптимисти и веројатно ќе јадеме повеќе, а истото важи и за портокаловата. Тоа е причината зошто многу популарни ресторани користат топли бои кои го стимулираат апетитот, како портокалова и жолта, во своите дизајни.
6. Обликот и бојата на шолјата може да влијаат на вкусот на кафето
Научните истражувања докажале дека бојата и обликот на шолјата кафе влијаат на перцепцијата кај луѓето кои пијат кафе. И аматери и експерти за кафе откриле дека мирисот бил значително поинтензивен во чаша во форма на лале. Покрај тоа, ги поврзуваме темните бои со посилниот вкус и затоа кафето е посилно во бела шолја. За разлика од белата шолја кафето изгледа уште потемно.
7. Сината боја го потиснува апетитот
Релативното отсуство на сина боја во природата, барем кога станува збор за работи кои се за јадење, го прави да служи како потиснувач на апетитот. Освен боровинките, не можеме да ја поврземе сината боја со било која храна. Бидејќи не можеме да ја поврземе сината со било која храна, обично помалку јадеме кога сме во сино опкружување. Поради ова, многу програми за губење на тежината вклучуваат употреба на сини чинии.
8. Топлото чоколадо има подобар вкус во портокалова шолја
Истражувањата покажале дека луѓето претпочитаат топло чоколадо кога се служи во портокалови или крем чаши. Се чини дека овие бои го подобруваат вкусот на чоколадото, го подобруваат прифаќањето на пијалокот. Покрај тоа, луѓето оцениле дека чоколадото се служи во темни крем шолји како послатко и поинтензивно.