8 трикови со сапун кои можат да ве извадат од незгодни ситуации

Излегува дека сапунот има повеќе корисни карактеристики, покрај чистењето, кои можат да ви помогнат во вашиот секојдневен живот.

На пример, прекрасно е да се користат за пополнување на дупки во вашите ѕидови. Понекогаш и најобичните работи за кои мислевме дека имаат само една намена можат да ни откријат сосема нови трикови.

8. Ставете магнет во сапунот за да не ви паѓа додека се туширате

Сапун може да се прицврсти со магнет на која било железна површина како што е вашата чешма, а потоа нема да падне или да заврши на влажното тло. Направете дупка во сапунот што е со дијаметар на капаче за шише. Земете го капачето од шишето и вметнете го магнетот во него.

7. Соберете го скршеното стакло

Малите парчиња стакло понекогаш не се гледаат со голо око. Земете сапун и поминете по површината, но направете го тоа полека и внимателно.

6. Ослободете се од тој необичен звук на вратата

Ако сте уморни од овој звук, само истријте ги шарките со сапун. Потоа, отворете ја и затворете ја вратата неколку пати, така што сапунот ќе се прошири низ целиот механизам.

5. Одвратете ги штетниците од вашите цвеќиња

Сапун може да помогне да се убијат и да се одвратат вообичаените штетници на растенија. Користете сапун направен од органски масла, така што нема да им наштети на вашите растенија. Може да биде течен сапун или да го растворите во вода. Ова е рецептот:

  • 3 литри вода
  • 1 лажица течен сапун
  • 1 лажица растително масло (по избор)
  • Сега измешајте ја и испрскајте ги растенијата со оваа сапуница

4. Избришете го стаклото во бањата за да не се замагли

Нема потреба да направите дебел слој. Кога ќе завршите, земете мек памук или микрофибер крпа и полирајте го огледалото додека не биде сјајно повторно.

3. Ставете сапун во плакарот со облека за да не бидете изненадени од непријатни миризби

2. Полирајте ги очилата за сонце за да не се замаглат, дури и во зима

Ставете ги очилата во млака вода. Важно е да не се користи топла вода затоа што може да го намали животниот век на некои леќи со облога. Ставете мала капка сапун за садови на прстите или користете мек сапун. Нежно тријте ги двете страни на леќите и потоа полирајте со крпа од микрофибер.

1. Пополнете ги дупките од шајки во ѕидот кога немате специјални алатки

Со сув сапун поминувајте над дупките додека не се покријат. Потоа отстранете го вишокот на сапун.