9 факти што докажуваат дека тајландскиот начин на живот е различен од која било друга култура

Другите земји честопати се како другите планети: никогаш не знаете што да очекувате. И краток одмор во добар хотел не е доволен за вистински да го запознаете духот на ново место и да научите кои се навиките на жителите. Ние ќе ви раскажеме за неколку необични културни разлики на Тајланд и неговите жители.

1. Во Тајланд, постојат 3 вида на поздрави за искажување на почит

Палци ја допираат брадата – за колеги и пријатели;
Палци го допираат носот – за луѓе кои се постари од вас;
Палците го допираат челото – ова е за искажување на најголема почит на пример кон кралот.

2. Ставањето на нозете на масата, столот или другите површини е директна навреда, како и ставање на една нога врз друга.

3. Главата е најсветиот дел од човечкото тело и не треба да се допира без дозвола, ниту косата.

4. Локалните жители сакаат инхалатори.

Во кои било продавници или аптеки, можете да најдете полици со мали инхалатори во различни вкусови. Ментолот е најпопуларен. Локалното население користи инхалатори за да се ослободи од работи како главоболка или течење на носот.

5. При раѓање, многу деца добиваат необични средни имиња.

Овој народ има традиционални верувања. Едно од нив е дека злите духови не можат да му наштетат на детето ако не го знаат неговото име. Значи, на децата им се даваат 2 имиња. Во последниве години, традицијата се смени: на децата често им се дава второ име по познати брендови или популарни англиски зборови. На пример, Пепси, Бенц, Злато, Банка, Wi-Fi и така натаму.

6. На многу јавни места, нема да најдете тоалетна хартија, туку туш или најчесто само кофа со вода.

7. Тоалетна хартија тука може да се користи на поинаков начин, како на пример како салфетки, за бришење прашина или лице.

8. Кратките фустани и здолништа не се носат како во остатокот од светот.

Повеќето млади жени во Тајланд носат долги фустани и здолништа, а под нив може да носат и хеланки. Причината е едноставна: Тајланд е прилично конзервативна земја.

9. Во многу станови, нема кујни.

Првата причина е што локалната храна многу мириса и да ја готвите дома не е добра идеја. Ова е причината зошто некои луѓе готват на своите балкони. Втората причина е што често е полесно и поевтино да се купи храна на улица. И, за крај, кујнскиот мебел и апаратите чинат многу и зафаќаат многу простор, а тајландските домови се прилично мали.