9-годишно момче руши светски рекорди како кревач на тегови

Деветгодишно дете штотуку постигна повеќе од она што повеќето од нас веројатно ќе успеат да го направат во животот со кревање повеќе од двојно од сопствената тежина. И покрај својата возраст, Тејт Фегли е веќе шампион во кревање тегови и руши рекорди во САД со раст од само 140 см и тежина од 46 килограми.

Тејт ги сруши рекордите на американските држави, не само за кревање тегови, туку и за кревање на бенч и целосна тежина крената за еден ден, во својата возраст и класа на тежина на државен натпревар во Минден, Луизијана.

Неговиот тренер, Пејтон Греј, рече дека мотивацијата на Тејт доаѓа одвнатре, отколку од возрасните околу него, кои го туркаат: „Тој само сака да продолжи. Никогаш не го туркам таму каде што тој не сака да оди.“ Всушност Тејт не само што крева повеќе од децата на негова возраст, туку тој крева повеќе и од возрасен маж.

И покрај неговиот успех, Тејт започнал со тренинзи пред само година и половина, одел во теретана во 7 часот наутро секое утро за летниот распуст и вежбал до три часа после училиште секој ден. За среќа, деветгодишното не е ограничено со строга диета која се состои од протеински шејкови, така што тој може да јаде исто како и секое друго дете на негова возраст.

Сега, Тејт се надева дека ќе собори повеќе рекорди со мртви кревања од 115 килограми, 100 килограми со чучнување и 52 килограми на бенч во август, на Националното првенство.