9 грешки на родителите во воспитувањето на децата кои можат да ги уништат нивните животи

Секој прави грешки при воспитување деца. Дури и кога стануваме возрасни, ние не сме совршени и не можеме секогаш да разбереме како изгледаат нашите постапки однадвор и како тие ќе влијаат на идните генерации.

Но, некои методи за воспитување на децата всушност прават повеќе штета отколку добро.

1. Казнување на децата пред другите

Во вакви моменти, тие не размислуваат за другите. Но, децата всушност се грижат за мислењето на луѓето околу нив. И јавниот срам ја поткопува самодовербата на децата.

2. Влијание од минатото

Работите што се случуваат во нашето детство оставаат отпечаток за тоа какви родители ќе бидеме. Но, тоа не значи дека сме осудени да ги повторуваме грешките на татковците и мајките. На пример, ние денес знаеме дека телесната казна има само негативни последици. Но, многу современи родители сè уште прибегнуваат кон ваков вид казна и се обидуваат да ги оправдаат своите постапки велејќи дека и нивните родители го правеле истото.

3. Да се биде премногу „ладен“

Ако не ги гушкаме нашите деца често и не им кажуваме дека ги сакаме, тие може да станат емоционално изолирани од семејството. Кога не ги слушаме нивните чувства и мислења или кога сме рамнодушни, многу е веројатно дека нашите деца ќе постапуваат на ист начин со другите луѓе. Можеби ќе биде тешко да бидат интимни со некого, да им веруваат на другите луѓе, да се дружат или да основаат семејство.

4. Лоши навики

За жените кои се обидуваат да имаат здрав начин на живот, ризикот од дебелина кај нивните деца е помал за 75%. Истражувачите тврдат дека добрите навики, кои имаат позитивно влијание врз децата, за да немаат пороци понатаму во животот. Исто така, малите деца имаат 30% помала веројатност да имаат прекумерена тежина ако нивните татковци поминуваат многу време играјќи се со нив.

5. Прекумерено надоместување

Нашите стари негодувања против нашите мајки и татковци можат да доведат до целосна одбивност кон нивните методи на родители. Дури и кога станува збор за работите што ги правеле правилно. На пример, ако нашите родители биле премногу авторитарни, може да им дадеме премногу слобода на нашите деца.

6. Допуштеност или прекумерна заштита

Многу често, родителите мислат дека нивните синови и ќерки се посебни и уникатни и тие се обидуваат да го направат најдоброто за нив. Но, за остатокот од светот, тие се само деца. И ако се навикнат на попустливост, може да пораснат да бидат себични луѓе со нереално чувство за „право“, со кои тешко се комуницира. Неконтролираните деца ќе имаат многу разочарување во животот надвор од домот и нема да знаат како да се справат со тоа.

7. Уништување на довербата

Мора да има одредени правила во врска со однесувањето, но децата сепак треба да разберат дека можат да им веруваат на своите родители. И довербата на децата (особено тинејџерите) е лесно да се изгуби ако родителите изгубат контрола врз своите емоции и ги исплашат. Ова може да доведе до губење на нивната емоционална врска со семејството и да не се чувствуваат заштитени.