9 мајмуни во зоолошката градина во Сан Диего станаа првите животни кои примиле вакцина против COVID-19

На четири орангутани и пет бонобо мајмуни во зоолошката градина во Калифорнија им беа дадени дози на експериментална вакцина за коронавирус развиена специјално за животни минатиот месец.

Еден од оние орангутани, чие име е Карен, беше првиот во светот кој беше подложен на операција на  срце уште во 1994 година.

Вакцините, кои не се наменети за луѓе, беа предадени откако осум горили во зоолошката беа позитивни на COVID-19 уште во Јануари откако се заразиле од чувар на зоолошка градина.

Надин Ламберски, главен службеник и заштита на диви животни во здружението за диви животни во зоолошката градина во Сан Диего, изјави дека мајмуните не претрпеле негативни реакции и дека се добро.

Вакцината, која е изработена од ветеринарно-фармацевтската компанија „Зоетис“ од ЊУ Џерси, е тестирана само на кучиња и мачки.

Ламберски, сепак, рече дека вреди да се ризикува бидејќи има 14 горила во зоолошката градина, осум бонобо и четири орангутани и сите поминуваат значително време заедно во затворен простор каде што вирусот може полесно да се шири.

Таа рече дека примероци од крв од еден од орангутаните и еден  бонобо сега се тестираат за да се види дали животните имаат развиено антитела, што би значело дека вакцината делува.

„Ова не е норма. Во мојата кариера, немав пристап до експериментална вакцина на почетокот на процесот и не сум имал толку огромна желба да сакам да користам “, рече Ламберски.

„Не е  случајно да земеме вакцина и да му ја дадеме на нов вид. Вклучено е многу размислување и истражување, кој е ризикот да се направи тоа и кој е ризик да не се направи тоа. Нашето мото е, пред сè, да не правиме штета“.

Ламберски рече дека е вообичаено да се даваат вакцини кои биле тестирани на еден вид на друг, бидејќи се дизајнирани за специфичен патоген.

„Најчесто користиме вакцини дизајнирани за кучиња, мачки, лавови и тигри “, рече таа, додавајќи дека на мајмуните во зоолошката градина им се даваат вакцини против грип и сипаници.

Другите зоолошки градини низ САД веќе побараа вакцини од Зоетис за нивните животни.