9 начини како да бидете безбедни за време на епидемија

За време на епидемија, луѓето лесно можат да се исплашат и да мислат дека е неизбежно да се заразат или преземаат драстични мерки за да се спасат. Важно е да истражите што велат експертите и да пронајдете повеќе извори кои даваат легитимни совети за безбедноста за време на епидемија.

Ние сакаме да ви помогнеме да бидете здрави за време на здравствена криза, затоа споделуваме начини како да се однесувате за време на епидемија.

1. Болните членови од семејството нека останат дома

Една од причините поради кои луѓето имаат тенденција да се разболат во текот на зимските месеци е веројатно затоа што студеното време често ги присилува луѓето заедно во затворените места, со што полесно се шират болестите. Знаејќи го ова, ако вие или некој близок веќе покажувате знаци на болест, избегнувајте излегување во јавност. Во потешки случаи, болните може да бидат ставени под карантин или изолација.

2. Лекови пред да се појават симптоми

За луѓето кои веќе земаат лекови за астма или алергии, можеби е добра идеја да разговараат со својот лекар за план за превентивен лек, во кој тие ќе ги лекуваат симптоми пред да се појават, за да се спречи ризикот од заболување.

3. Дезинфенкцирајте ги предметите кои се користат често

Исто како што луѓето треба да избегнуваат излегување во јавноста кога се разболуваат, може да биде исто толку важно за луѓето кои во моментот се со добро здравје да избегнуваат близок контакт со луѓе кои покажуваат видливи симптоми. На сличен начин, треба редовно да се дезинфицираат предмети што често се допираат во вашиот дом или деловно место, на овој начин да избегнете индиректен контакт со болно лице.

4. Гответе ги месото и јајцата правилно

Храната може да содржи отровни бактерии и може да ги разболи луѓето. Повеќето храна, особено месото, живината, рибата и јајцата, треба да се готват правилно за да ги убијат овие бактерии. Нормално, храната треба да се готви на околу 75 ° C или потопло и треба да биде најмалку 60 ° C кога се јаде.

5. Избегнувајте контакт со диви или домашни животни

Различни животни можат да носат штетни бактерии што можат да предизвикаат разни болести кај луѓето. Познати како зоолошки заболувања, тие можат да се шират со допир, каснување или дури и со населување на истата област како животното. Животните од фармите, како и дивите животни, можат да бидат опасни за луѓето, особено за време на епидемија. Кога и да е можно, избегнувајте ги овие животни. Ако доаѓањето во контакт со нив е неизбежно, најдобро е да ги измиете и да ги санирате рацете откако ќе се справите со нив, нивните материјали или со местата каде живеат.

6. Исперете ги пешкирите веднаш

Луѓето можат да се навикнат повторно да употребуваат ист пешкир или облека но тоа не е секогаш безбедно. Пешкирите можат да бидат идеално место за одгледување бактерии. Важно е луѓето да ги перат и заменуваат крпите во нивните заеднички места за живеење, како во кујни или бањи.

7. Останете хидрирани

Кога не се чувствувате добро, вашето тело започнува да користи повеќе течности од вообичаеното. Пијте околу 8 чаши течности на ден, како вода, супа, овошен сок, млеко или кафе без кофеин. Избегнувајте пијалоци со шеќер или кофеин.

8. Носете ракавици во јавност

Носењето ракавици и хируршките маски можат да помогнат, но треба да ги користите правилно. За ракавиците, важно е да запомните дека можете да добиете бактерии на рацете кога ги соблекувате ракавиците, затоа измијтеги рацете веднаш штом ќе се ослободите од нив.

9. Бидете внимателни со маските за лице

Општо, маските за лице се корисни, но станува честа појава луѓето да ги користат неправилно. За почеток, нив навистина треба да ги носат луѓе кои веќе имаат знаци на болест, а не здрави луѓе, за да избегнат ширење на можна болест. Тие се особено важни за здравствените работници и луѓето кои се грижат за другите во мали места. Кога маската за лице доаѓа со обоена страна, таа треба да биде надворешната страна и важно е правилно да се носат за да се користи филтерот. Исто така, важно е редовно да ги заменувате маските за лице по секоја употреба, како и чистење на лицето и рацете пред и после секоја употреба.