9 начини да го контролирате мочниот меур доколку нема тоалет на повидок

Кога мочниот меур е полн потребата да одите во тоалет скоро и да не може да се избегне. Но, систе сме се нашле најмалку еднаш во ситуација да сме на место каде што нема тоалет.

Како што повеќето од вас знаат, ова може да ве претвори во непријатна ситуација кога нема достапно време или место. За среќа, има неколку трикови што ќе ви помогнат.

1. Испуштете гас ако морате

Создавањето на гас во цревата може да изврши дополнителен притисок врз мочниот меур. Олеснувањето на овој притисок со испуштање на гас може да направи да се чувствувате поудобно и да ви овозможи да ја држите урината подолго.

2. Седнете исправено, но опуштено

Начинот на кој го позиционирате телото може да ви помогне да ги затегнете мускулите околу мочниот меур и да ве натерате да се чувствувате како „да го држите“.

3. Останете стоплени

Кога ви е студено вашето тело ќе реагира на падот на температурата. Една од последиците е што ќе се произведува повеќе урина. Затоа, кога веќе имате желба да уринирате вклучете го парното во автомобилот или пак облечете повеќе облека.

4. Легнете

Според една студија, притисокот врз мочниот меур опаѓа постепено кога легнувате во споредба со вертикалната положба.

5. Прекрстете ги нозете додека стоите

Уретрата е цевката што ја води вашата пишам надвор од вашето тело. Можете да ја исцедите оваа цевка малку со преминување на нозете. Сепак не го правете ова во седечка позиција затоа што така се притиска мочниот меур.

6. Обидете се да не се смеете

Кога се смеете, вашите основни мускули ќе се напнат, вршејќи притисок врз мочниот меур.

7. Одвлечете си го вниманието со нешто

Кога мочниот меур е повеќе или помалку полн, нервите во мочниот меур ќе му кажат на мозокот дека е време за мокрење. Затоа обидете се вашиот мозок да биде зафатен со други работи.

8. Стегнете го задникот

Контролата на мочниот меур зависи од карличните мускули затоа стегање и опуштање на задникот е добра вежба за затегнување на тие мускули што можат да помогнат да се одржи урината во мочниот меур. Ова можете да го направите стоејќи или седејќи.

9. Избегнувајте влегување во вода

Истиот феномен како што е објаснето претходно може да се случи кога пливате во ладна вода. Како и да е, предлагаме да не доаѓате во контакт со вода затоа што иако не е студена контактот со надворешната средина на поладно место ќе ви создаде желба за мокрење.