9 намирници за кои мислиме дека се здрави, но не се

Во денешно време, сè повеќе луѓе се обидуваат да се хранат здраво. Избегнуваат брза храна, читаат етикети и избираат производи што наизглед се подобри за телото. Но, не е сè што изгледа здраво навистина такво. Маркетингот знае како да нè убеди – со зборови како „природно“, „без глутен“ или „богато со протеини“ – дека одредени намирници се добри за нас, дури и кога не се.
Подоцна, кога ќе ги провериме состојките или нутритивните вредности, сфаќаме дека сме измамени. Всушност, многу од тие „здрави“ производи се полни со шеќер, масти, вештачки адитиви или преработени состојки кои немаат многу врска со вистинската, нерафинирана храна.
Во продолжение, ви претставуваме неколку намирници кои често ги сметаме за здрави, но не се секогаш такви како што изгледаат.

 

9 „нездрави“ намирници за кои мислиме дека се здрави, но не се

1. Гранола плочки

На прв поглед: здрави, практични, енергетски.
Во реалност: полни со шеќер, сирупи, масла и преработени состојки. Некои имаат повеќе шеќер од крофна! Ако сакате вистински здраво – направете си домашна гранола.

1. Гранола плочки

2. Овошни јогурти

„Јогурт значи пробиотици, значи здраво“, нели?
Но овошните јогурти често имаат 15–25g шеќер по чаша. А оние со „овошје на дното“ се всушност џем со малку јогурт. Најдобра варијанта е обичен грчки јогурт + вистинско овошје.

2. Овошни јогурти

3. Чипс од зеленчук

Самото име звучи здраво. Но реалноста? Пржен скроб со бои од спанаќ или цвекло. Иста сол, исто масло, исти калории како обичен чипс. Само што изгледа попаметно. Ниту вкусот не е подобар.

3. Чипс од зеленчук

4. Чинии за смути

Изгледаат прекрасно и имаат здрави состојки – овошје, семиња, јаткасти плодови…
Но порциите се огромни. Вкупно? Повеќе од 500 калории и шеќер колку лименка газиран сок. Да, вкусно. Но само ако контролирате количина.

4. Чинии за смути

5. Производи без глутен

„Без глутен“ звучи автоматски здраво. Но ако немате целијакија, нема потреба да ги избегнувате житарките.
Многу „безглутенски“ производи се прават со рафиниран скроб, многу шеќер и адитиви за да се надомести вкусот. Истото ѓубре – само со друга етикета.

5. Производи без глутен

6. Протеински плочки

Популарни во теретани, канцеларии, па дури и како замена за оброк. Но вистината?
Многу од нив се како бонбони со додадени протеини. И со долги листи на хемиски состојки. Ако звучи како лабораторија – не е за јадење. Јас само го враќам производот на рафтот.

6. Протеински плочки

7. Овошни грицки

„Овошје“ во името, но шеќер, вештачки ароми и желатин во реалноста. Повеќе личат на бонбони отколку на овошје.
Подобра алтернатива? Јаболко или банана – вистинско овошје, со вистински влакна.

7. Овошни грицки

8. Преливи за салати

Мислите дека јадете здраво со чинија салата – додека не ја потопите во купен дресинг.
Многу индустриски преливи (особено кремастите) имаат шеќер, транс масти и адитиви. Направете си домашен од маслиново масло, лимон и зачини.

8. Преливи за салати

9. Замрзнати „диетални“ оброци

Ознаката „низок број на калории“ е примамлива. Но овие оброци се полни со натриум, шеќер и конзерванси. Ниските калории не значат и добра исхрана. Плус, ќе огладнете за еден час.

9. Замрзнати „диетални“ оброци

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *