9 навики од младоста кои носат проблеми кога ќе станеме повозрасни

Кога сме во нашите 20-ти години, знаеме да се однесуваме невнимателно и не се грижимњ премногу за нашата иднина. Но, нашите 20-ти се време кога се формираат главните модели на однесување.

Тие утврдуваат како ќе изгледаат нашите животи за 10 и 20 години. Некои од овие обрасци може да бидат штетни и ние сме свесни за тоа, но сепак понекогаш е тешко да се „откачиме“ од нив.

1. Трошење на сите пари

На возраст од 30 години, многу луѓе започнуваат да заработуваат повеќе пари, така што нивниот прв импулс е да ги потрошат за да купат сè што сакале долго време, но не можеле да си дозволат. Како резултат на тоа, тие поседуваат десетици непотребни работи и гаџети и тие трошат на фенси вечери во рестораните, наместо да заштедат пари за да купат нешто покорисно.

2. Следење на модни трендови

Кога ќе наполниме 20 години, сакаме да привлечеме внимание и да ги следиме модните трендови. Значи, ние трошиме богатство на облеката бидејќи редовно наидуваме на симпатични мали нешта и додатоци. Ако сè уште трошите значителен дел од вашиот буџет на облека, време е да ги промените навиките.

3. Припивање до старите пријатели

Во 20-тите години, имаме многу луѓе околу нас: ние сè уште сме во контакт со соучениците од средно училиште и постојано се дружиме со нашите пријатели од факултет и со соседите. Но, по дипломирањето, луѓето стануваат заинтересирани за различни работи. Значи, оние што се навикнуваат секогаш да бидат опкружени со луѓе, може да се чувствуваат осамени и изолирани затоа што имаат помалку пријатели со кои можат да комуницираат.

4. Не обрнување внимание на вашата дневна рутина

Лесно е да одите во кревет во 2 часот по полноќ и да се разбудите во 10 часот наутро кога имате 20 години. Но, подоцна во нашите животи, нашите денови стануваат попрометни и многу луѓе сè уште не сакаат да ги прилагодат своите дневни рутини на овој нов ритам. Како резултат, будењето наутро се чувствува како невозможна задача, ние секогаш доцниме и постојано сме уморни.

5. Очекувајќи премногу од вашиот метаболизам

Многу луѓе не мора да се обидуваат премногу напорно за да останат фит во своите 20-ти години. Но, нашиот метаболизам забавува со возраста. Ако постојано прејадувате, ручатете во ресторани за брза храна и водите седентарен начин на живот, добрите гени нема да ве спасат од прекумерни масти во иднина.

6. Игнорирање на годишните посети на лекар

Не секој се навикнува редовно да посетува лекари во детството. Така, тие ги одложуваат прегледите кај нивниот лекар со месеци, па дури и години, додека проблемот не стане премногу сериозен. Дали мислите дека немате здравствени проблеми?

7. Живеење од денес за утре

Сосема нормално е да имате работа со скратено работно време што не бара диплома кога имате 20 години. Но, до 30-годишна возраст, може да стане опасно. Работодавецот од вашите соништа веројатно нема да биде воодушевен од фактот дека не сте се обиделе на некое сериозно поле. Време е да размислите  за иднината.