9 пијалоци што можат магично да ви го „средат“ стомакот
Среќните црева не се однесуваат само на избегнување на стомачни проблеми. Тие се поврзани со подобро варење , посилен имунолошки систем, па дури и потенцијално подобрување на расположението. И еве ја тајната: не станува збор само за храната што ја јадете, туку и за тоа што пиете!
Еве ги 9-те најдобри пијалоци кои се корисни за цревата, со кои ќе придонесете за поздрав и посреќен микробиом. Сите тие содржат пробиотици, растителни влакна или имаат антиинфламаторни својства.
Содржина:
Сок од сливи
100% сок од сливи природно содржи 4 грама влакна во секоја порција, што е клучно за здравјето на дигестивниот систем. Докажано е дека пиењето сок од сливи природно спречува и олеснува запек, благодарение на неговата содржина на влакна и сорбитол.
Кефир
„Кефирот е ферментиран млечен производ направен со два вида ферментација: ферментација на шеќер преку млечен шеќер познат како лактоза (ферментација на млечна киселина) и ферментација на квасец преку зрна кефир (алкохолна ферментација)“, објаснува Тоби Амидор, магистер по науки, дијагностички диететичар и автор на „Health Shots“.
Процесот на ферментација создава биоактивни соединенија како кефиран, биоактивни пептиди и органски киселини. Истражувањата сугерираат дека овие соединенија можат да придонесат за способноста на кефирот да се бори против штетните микроби во цревата и во други делови од вашето тело.
Комбуха
Комбухата е газиран, ферментиран чај кој содржи живи пробиотици кои можат да го подобрат вашиот цревен микробиом. Исто така е богат со антиоксиданси , кои помагаат во борбата против воспалението.
„Комбухата е корисна за здравјето на цревата поради нејзината ферментација и пробиотици. Ферментацијата создава масни киселини кои го намалуваат воспалението, а исто така произведуваат витамини од групата Б и ензими кои се одговорни за зголемен имунитет.“ – Ејми Голдсмит, RDN, LDN
Бонус совет? Барајте брендови што имаат ниска содржина на додаден шеќер за да ги одржите производите дополнително корисни за цревата.
Сок од цвекло
Сокот од цвекло е богат со диететски нитрати, кои го подобруваат протокот на крв, вклучително и во дигестивниот тракт.
„Тоа може да поддржи здраво варење, да помогне во ублажување на бавното варење на цревата, па дури и да го намали воспалението во цревата.“ – Марија Луси, RDN
Сокот од цвекло содржи и полифеноли, влакна и соединенија како бетаин, кои се поврзани со подобрено варење и здравје на црниот дроб – а сето тоа игра улога во одржувањето на здравјето на цревата.
Професионален совет: Ако не ви се допаѓа земјениот вкус, обидете се да измешате сок од цвекло со свеж сок од портокал или јаболко за да го засладите вкусот.
Чај од ѓумбир
Чајот од ѓумбир го поддржува здравјето на цревата со стимулирање на варењето и поттикнување на подвижноста, што може да помогне во регулирањето на дневните движења на дебелото црево.
„Неговите природни антиинфламаторни и карминативни својства, исто така, го смируваат дигестивниот тракт и ја намалуваат надуеноста, што го прави одлична опција за поддршка на цревата.“ – Витни Стјуарт, RDN, CDECS
Најдобро од сè, неверојатно лесно е да се направи. Само потопете свеж ѓумбир во топла вода и ќе добиете еликсир за лекување на цревата.
Јаболков оцет
Напитокот од јаболков оцет можеби на почетокот не звучи привлечно, но неговите придобивки го прават вреден за проба! Тој содржи оцетна киселина, која ги поддржува вашите дигестивни ензими и го поттикнува разградувањето на храната.
Измешано со вода и малку мед, може да помогне и во регулирањето на киселоста на желудникот, создавајќи средина каде што цветаат добрите бактерии.
Чај од нане
Чајот од нане е смирувачки класик кој може да направи чуда за вашите црева. Познат е по својата способност да ги опушта мускулите на вашиот гастроинтестинален систем и може да помогне при синдром на иритабилни црева, лошо варење и надуеност .
Плус, неговиот освежителен вкус го прави совршен пијалак по оброкот за смирување на желудникот и опуштање.
Златно млеко
Честопати нарекувано „златно млеко“, латето со куркума е одлично за здравјето на цревата. Куркумата содржи моќно соединение наречено куркумин, познато по своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Овие квалитети можат да помогнат во смирувањето на дигестивниот систем и да ја поддржат целокупната функција на цревата.
Плус, лесно е да се направи дома со куркума во прав, млеко и зачини како цимет или ѓумбир.
Џун
Џун е ферментиран чај направен од зелен чај и суров мед. Богат е со живи пробиотици кои помагаат во поддршката на разновидниот цревен микробиом и здравјето на цревата, според Семи Петерсон, доктор по медицина, од Simply Wellness.
За разлика од обичната комбуха, Џун е често понежен по вкус, помек при варење, благодарение на неговата пониска киселост и ферментација на база на мед, што може да биде полесно за оние со чувствително варење.
Коментирај анонимно