9 причини зошто голем дел од луѓето не го сакаат дочекот на Новата година

Новата година некогаш беше најпопуларен семеен празник. Поради овој дочек зимата не изгледаше толку сурова и сива и даваше чувство на бајковитост и магија. Затоа луѓето темелно се подготвуваа: украсена новогодишна елка, украсени домови и многу подароци.

За жал со текот на годините празничното расположение се намали и голем број на луѓе не се срамат да кажат дека не го сакаат овој период од годината. А колку има уште кои се срамат да го признаат тоа? Еве зошто е тоа така:

1. Присилна радост

2. Лошо време за осаменост и врски

3. Традиционалното потсетување на годината што поминала го расипува расположението

4. Новогодишните празници го парализираат животот

5. Кошмар за домашни миленици

6. Време на зголемени социјални обврски

7. „Каква диета какви глупости, јади додека е топло!“

8. Чудата не се купуваат

9. Празникот завршува, а животот продолжува