9 причини зошто некои жени изгледаат како тинејџери, додека други – како нивните мајки

Со секоја измината година, разликата меѓу врсниците станува видлива. На пример, некои 30-годишни жени може да изгледаат како студенти на факултет на оваа возраст, додека други може да изгледаат како мајки на своите пријатели.

И факторите кои влијаат на изгледот можат да бидат доста неочекувани. Продожете да читате и дознајте кои се причините за ваквите разлики.

1. Трендот на високи јаболчници

Се разбира, природно дефинираните јаболчници изгледаат убави, но само ако тие се генетски подарок од нашите родители, а не резултат на хируршка промена на структурата на лицето. Важно е да се запамети дека последиците од оваа постапка се неповратни и многу девојки и жени изгледаат постаро по процедурата.

2. Премногу процедури во салонот за убавина

Веројатно сте забележале дека кожата на жените кои претерале со козметички процедури станува восочна со текот на возраста. Може да доведе до предвремено стареење – кожата ќе стане тенка и висната, а ќе се појават видливи капилари и брчки.

3. Строги диети

Колку повеќе едно лице губи на тежина толку се поголеми шансите да добие „диета лице“. Поради недостаток на маснотии, назолабијалните линии стануваат видливи, брчките стануваат подлабоки, а недостатокот на волумен околу очите го прави лицето да изгледа уморно и постаро.

4. Премалку или премногу физичка активност

Активниот животен стил не само што го подобрува здравјето, туку и ја продолжува младоста. И овој факт е поткрепен со студија која укажува на тоа дека постарите луѓе кои редовно вежбаат не само што го забавуваат процесот на стареење, туку имаат имунитет и нивоа на холестерол што можат да бидат споредливи со оние на младите.

Но, важно е да се постават здрави граници, затоа што друга крајност на седечкиот начин на живот е прекумерната физичка активност, што може да донесе повеќе штета отколку добро. Трејси Монтфорд, директорката на козметичката клиника во Лондон, истакна дека по 40-годишна возраст, губењето на обемот на лицето може да се забрза заради интензивните вежби, а како резултат на тоа, едно лице може да изгледа далеку постаро отколку што е навистина.

5. Шеќерно лице

Темен тон на кожата, воспаленија, висната кожа, вреќи под очите и брчки на челото се цена на љубовта кон слатките. Шеќерот промовира гликација – процес кога вишокот на гликоза го оштетува колагенот и го прави нееластичен, што го забрзува стареењето на кожата.

6. Спиење на страна или на стомак

Научниците сфатиле дека луѓето кои спијат лошо стареат побрзо. 60 жени на возраст од 30 до 49 години учествуваа во една студија, и покажа дека жените кои се лишени од сон доживуваат знаци на стареење на кожата, како брчки, пигментација и недостаток на еластичност. Нивната кожа станала почувствителна на факторите на животната средина.

Според друга студија, начинот на кој спиеме е исто така важен. Едно лице ја менува својата позиција на телото околу 20 пати навечер. Во 65% од случаите, луѓето спијат на нивна страна, а тоа придонесува за формирање на брчки на лицето и вратот. Со возраста, едно лице поретко ја менува положбата за спиење – бројот паѓа од 27 на 16 пати навечер. И колку подолго човекот остане во иста позиција, толку подолго нивната кожа треба да се справи со негативните ефекти.

7. Развод

Според студијата што ја спровеле пластични хирурзи, разводот може да остави свој белег на лицето. Близначки учествувале во оваа студија, а резултатите покажале дека луѓето што минале низ развод изгледале скоро 2 години постари од нивните браќа и сестри кои биле во брак, самохрани родители па дури и вдовици.

8. Антидепресиви

Стресот, исто така, влијаел на визуелната перцепција на близначките од експериментот споменат во претходната точка. Истражувачите веруваат дека релаксацијата на мускулите предизвикана од антидепресиви може да биде причина за виснување на кожата.

9. Нејасен филтрум

Филтрумот е малата област помеѓу основата на носот и лакот на Купидон и е важен елемент на структурата на лицето. Кај младите, оваа област изгледа многу дефинирана, но со возраста, таа станува рамна кај повеќето луѓе.