7 психолошки трикови со кои ќе станете „господар“ на секоја ситуација (дури и не мора да разговарате)

Не е случајно што писателите на романтични романи ги истакнуваат убавината на веѓите и трепките на нивните хероини. Современите истражувачи потврдија дека со помош на вакви невербални знаци пренесуваме до 93% од информациите.

Покрај тоа, методите на комуникација без зборови вклучуваат не само изрази на лицето и гестови, туку дури и мириси и предмети со кои се опкружуваме.

1. За да ѝ се допаднете на некоја личност погледнете ја во очи доволно долго за да ја приметите бојата на очите

Времето што е потребно за внимателно да се испита бојата на неговите очи одговара на должината на совршен контакт со очите. Според психолозите, треба да трае од 3 до 5 секунди.

2. Не започнувајте разговор со нов соговорник веднаш – дајте му време

Откако ќе остварите контакт со очите, не започнувајте разговор веднаш. Одвојте неколку секунди за да го закачите палтото, да ја отворите торбата и слично. Ова ќе му даде време на согоцрникот да добие прв впечаток за вас. Во текот на понатамошниот разговор, тој нема да биде расеан.

3. Држење на чашата ќе ви помогне да разговарате со личноста која ви се допаѓа

Психолошките експерименти покажуваат дека мозочните цилиндрични предмети потсвесно се перцепираат како невербален знак на сочувство. Ако една девојка сака да му покаже на еден млад човек дека не е рамнодушна кон неа, само треба да го допре долниот дел од чашата.

4. Насочете го врвот на стапалото кон соговорникот ова ќе го намали социјалното растојание

Таквиот гест помага да се намали социјалната дистанца, затоа што потсвесно се перцепира како обид за приближување. Покрај тоа, оваа поза не ги нарушува личните граници на другите луѓе, така што може да се користи дури и во деловната комуникација.

5. Благодарение на гестот „ОК“ можете да демонстрирате авторитет без непотребна агресија

Замислете дека имате игла помеѓу палецот и показалецот, како да го покажувате гестот „ок“. За време на разговорот, обидете се нежно да демонстрирате имагинарна игла на другите. Така, вашата гестикулација ќе биде, од една страна, природна, а од друга, ќе го насочи вниманието на важни точки.

6. Ако ви е здодевно, навестете го со рацете

Ако темата на разговорот не ве интересира, но во исто време не сакате да го навредите соговорникот, навестете му на него со гестови. Прво, само допрете го образот со рака – ова ќе покаже дека не сте премногу заинтересирани. ако не разбира преминете на делата дланка и на крај на тупаницата. Секако ова не е премногу љубезно.

7. Ако некое лице ви кажува непријатни работи, погледнете го внимателно во челото

Овој поглед ја симболизира моќта и задушувањето. Дури и ако не се чувствувате толку сигурни во себе, овој едноставен пробив ќе ви помогне психолошки да се обновите и да преминете од состојбата на жртвата во доминантна позиција.