9 работи на кои што треба да ги научиме нашите деца за да ѝ помогнеме на планетата да преживее

Нашите деца многу бргу ги учат навиките и ако ние како родители ги научиме на еколошки навики, тоа може да игра огромна улога во зачувувањето на животната средина. Од суштинско значење е да се воспостават овие навики за нашите деца да можат подобро да се поврзат со природата и така ќе бидат инспирирани да имаат „живи“ разговори за зачувување на планетата.

Исто така, ќе ги направи посвесни за предизвиците во животната средина, за да можат да разговараат за начини да ги решат проблемите во иднина.

1. Користете ги социјалните мрежи за да создадете решенија за зачувување на планетата

Социјалните медиуми можат да предизвикаат голема зависност, особено за помладата генерација кои се изложени на најразлични содржини и поминуваат помалку време во природа. Сепак, може да се користат позитивно (како да се спаси планетата) кога децата се охрабруваат да се поврзат, поддржуваат и инспирираат едни со други низ целиот свет со заеднички интерес за природата и конзервацијата преку размена на идеи и создавање решенија.

2. Научете ги дека кога емисиите се намалуваат, глобалното затоплување забавува

Децата може да се научат дека возилата се огромна причина за глобалното затоплување и претставуваат 1/5 од сите емисии. Тие можат да ги преземат овие информации и да ги применат на своите сопствени одлуки. Минимизирање на бројот на возила по лице ги намалува емисиите на јаглеродни гасови кои предизвикуваат загадување и промовираат глобално затоплување.

3. Секогаш затворајте ги славините, бидејќи секоја капка се брои

Научете ги децата за важноста на зачувувањето на водата со заштеда на вода. Ова може да се направи со добро затворање на славините, вриење само на количината на вода што ви е потребна и собирање и зачувување на дождовница, како и да се тушираат побрзо.

4. Грижа за животните

На децата треба да се објасни дека сите живи суштества треба да се третираат со грижа и со почит од оние во дивината до припитомените.

5. Рециклирање и повторна употреба на пластика

Децата треба да бидат охрабрени да ги рециклираат своите пластични шишиња, капачињата за шишиња и кутичиња бидејќи тие се не-биоразградливи материјали кои се разградуваат неколку децении.

6. Јадете повеќе свежа и органска храна во оброците

Производството на органска храна се вели дека е подобро за животната средина отколку вообичаените земјоделски методи бидејќи тие избегнуваат употреба на вештачки ѓубрива и пестициди кои ѝ штетат на почвата. Произведената храна е исто така поздрава и похранлива.

7. Засадете што повеќе дрвја

Дрвјата се иднината и ние треба да ги научиме децата да ги ценат и заштитат. Затоа треба често да ги водиме во природа, да ги научиме да сакаат да садат дрвја и цвеќиња.

8. Исклучете ги светлата во просториите што не ги користите

Децата од сите возрасти треба да научат да заштедат енергија со истражување и уживање во надворешниот свет, како на пример прошетки на плажа и кампување за да ги разберат изворите на разни природни ресурси и како да ги одржуваат.

9. Учествувајте во локални заедници за расчистување

Охрабрувањето на децата да учествуваат во денови на чистење во заедницата со собирање ѓубре е одличен начин да го направите светот подобро место и да комуницирате со другите.