9 работи што ги правиме секој ден, без да сфатиме колку се опасни за нас

Луѓето имаат чувство што им помага да предвидат кога ќе бидат во опасност.

Како и да е, не можат да се предвидат сите ситуации, особено со работи што ги правиме секој ден за кои веруваме дека се безопасни, како на пример да го користиме паметниот телефон.

1. Пиење од пластични шишиња

Микропластика може да се најде во голем број пластични шишиња. Овие микропластики се закануваат по здравјето на луѓето. Овие компоненти кои се наоѓаат во пластични шишиња може да ја намалат плодноста, да ја зголемат телесната маст, да имаат негативно влијание врз нервниот и имунолошкиот систем, да влијаат на развојот на гениталиите кај мажите, да ја поттикнат детската дебелина и да ги зголемат шансите за развој на кардиоваскуларни заболувања. Овие шишиња се уште поштетни за децата.

2. Користење на услугата на хемиско чистење

Хемиското чистење е хемиски процес. Многу опасни хемикалии се користат при суво чистење на облеката, а некои можат да се залепат на ткаенината. При вдишување на овие хемикалии, постои шанса да добиете иритација на респираторниот систем и очите, главоболки, вртоглавица и проблеми со видот.

3. Воздржување од кивање

Ако го задржувате нагонот за кивање постои опасност да ви пукне ушното тапанче со воздухот кој кивањето го испраќа во ушите. Исто така може да ги оштети крвните садови во очите, носот и ушите.

4. Користење парфеми полни со хемикалии

Многу парфеми се полни со токсични состојки што компаниите ги чуваат во тајност. Овие состојки потекнуваат од нафта и можат да предизвикаат респираторни и хормонски проблеми, гадење и повраќање. Во најлош случај, луѓето дури можат да страдаат од труење со парфеми или карцином.

5. Пукање мозолчиња

Како прво, пукањето мозолчиња може да ги влоши, па дури и да предизвика лузни, па затоа не е баш корисно. Има област на лицето позната како „триаголник на смртта“ што има директна врска со мозокот и ако предизвикате инфекција таму обидувајќи се да ги исцедите мозолчињата, лесно може да стигне до нервниот систем и да предизвика компликации со видот, парализа , менингитис и во најлоши случаи смрт. Ако некогаш имате неконтролирана желба да пукнете мозолче земете ластик ставете го на зглобот и играјте се со него и желбата ќе исчезне.

6. Користење на козметика со синтетички компоненти

Важно е да знаете дали шминка што ја користите содржи синтетички компоненти што можат да бидат многу штетни за вас. Овие компоненти можат да се акумулираат во вашето тело со текот на времето и да предизвикаат иритација на кожата, па дури и карцином.

7. Не менување на перницата

Секоја вечер додека спиете, перницата апсорбира кожа, коса и маслото од телото. Ова може да привлече грини да се појават во вашата перница што може да предизвика навистина лоши алергии.

8. Кубење на влакната на носот

Кубењето на влакната од носот може да предизвика иритација и воспаление на кожата. Ако ги отстраните влакната, ќе го направите и вашиот имунолошки систем послаб и може да доведе до менингитис и други инфекции на мозокот.

9. Јадење готови оброци

Пред-спакуваната храна има многу помала нутриционистичка вредност од свежата храна. Голем дел од овие готови производи произведуваат канцерогени, бидејќи тие се готват на високи температури. Овие оброци, исто така, имаат тенденција да имаат супстанции што можат да го зголемат ризикот од дијабетес.