9 срамни работи што не треба да ги правиме во другите земји

Старата поговорка „Кога си во Рим прави како што прават Римјаните“, сè уште важи насекаде. Кога патувате во странство, ваша должност е да се информирате што може, а што не може да се прави во таа земја и не мислиме само на законските регулативи, туку и на добрите манири.

Еве кои постапки се сметаат за срамни или погрешни во одредени држави.

1. Бакшиш во Јапонија

Освен што не е задолжително да се остави бакшиш во Јапонија во некои случаи може да се смета и за непристојно. Исто така на некои сметки на крајот пишува дека персоналот е добро платен и нема потреба од бакшиш.

2. Делење на сметката во Франција

Се смета за прилично несофистицирано доколку се дискутира за делење на смета во Франција, доколку сте двајца. Секако кога станува збор за поголема група тогаш во ред е да се дискутира за поделба.

3. Допирање на личност со спротивен пол во Индија

4. Правење фотографии без согласност во Обединетите Арапски Емирати

Ова се смета за кривично дело, според сајбер-законите на земјата. Може да ве чини затвор од 6 месеци и огромна казна од 500.000 AED (136.130 американски долари), особено ако ги објавите сликите на социјалните мрежи.

5. Одење преку ред во Австралија

Секогаш е табу да го прескокне редот ако сте во Австралија и Англија. Ова важи кога се користи јавен превоз, во трговски центри, пабови или на кое било друго место. Секогаш почекајте го вашиот ред.

6. Одење во лентите за велосипеди во Холандија

Возењето велосипед е примарен начин на транспорт во Холандија и обично е секогаш пренатрупано. Значи, кога одите по лентата за велосипеди, постојат неизбежни ризици да ве нокаутираат велосипедисти.

7. Давање ОК знак во Турција

Ова е еквивалентно на покажување на средниот прст. Истото важи и за Германија и Бразил.

8. Кимање со главата во Бугарија и во Албанија

Обично, климање со главата (горе и долу) значи ДА и тресење на главата (од една до друга страна) значи НЕ. Важно е да се знае дека ова е сосема спротивно во Бугарија и во Албанија.

9. Хранење птици во Сингапур

SONY DSC

Хранењето на птиците, оставањето ѓубре насекаде и гуми за џвакање во јавност ќе ви донесат високи казни во Сингапур.