9 жешки факти за Чиле кои ќе ги збунат повеќето странци

Многу луѓе го поврзуваат Чиле со истоимената пиперка и високите планини кои ги окупираат широките територии на оваа земја. Како и секој друг народ, Чилеанците имаат културолошки особености што странците не ги разбираат лесно. Но, некои од нивните навики се толку невообичаени што може да го шокираат неподготвениот патник.

1. На локалните жители не им пречат вишокот на килограми

Девојките со облини се омилени во Чиле. Многу Чилеанци не се грижат за изгледот на девојката. Мажите се повеќе заинтересирани да имаат жена која може да готви и да се грижи за нивната куќа. Сепак, во побогатите семејства каде што можат да си дозволат домашна помош, девојчињата се повеќе склони да се грижат за себе. Тие одат во теретана и салони за убавина.

2. Петок 13-ти е само обичен ден тука

Никој не се плаши од петок 13-ти овде. Чилеанците исто така не избегнуваат црни мачки и други лоши знаци. Вторник 13-ти е друга работа. На овој ден, локалното население очекува различни несреќи.

3. Жените работат и „машка работа“

Чилеанските жени можат да извршат каква било работа што мажите можат да ја завршат, тие знаат да користат чекан и слични алати. Локалните мажи би биле изненадени ако жената не може да ги направи сите овие работи.

4. Чилеанците носат јакни и чизми дома

За разлика од она што многумина би можеле да мислат, Чиле нема лето во текот на целата година. Во реалноста, времето е прилично студено тука од јуни до август. Ова е причината зошто Чилеанците треба да носат топла облека дома.

5. Чилеанците се тушираат и по 3 пати на ден

Тие многу внимаваат на својата хигиена и носат четки за заби и на работа и се тушираат и по 3 пати на ден. Но и покрај ваквите навики влегуваат со обувки дома.

6. Чилеанците ретко вечераат

Општо, ја сметаме вечерата како значителен оброк кој се состои од јадење, предјадење, пијалок, а понекогаш и десерт. Но, во Чиле, луѓето не јадат многу навечер. Обична вечера тука се состои од неколку мали сендвичи со чај.

7. Многу луѓе носат топла облека во топло време

Кога температурите растат ние веднаш облекуваме летна облека. Чилеанските девојки, пак, ќе носат дебели фармерки, и тоа е во ред за нив.

8. Тие не користат навлаки за јоргани

На топло време, чилеанците спијат под тенок чаршав, се разбира. Но, во зима, тие не користат специјална обвивка за нивниот јорган. Тие само го ставаат својот јорган на врвот на чаршафите. Тие мислат дека е многу полесно на овој начин.

9. Чилеанците чуваат резервна тоалетна хартија за посебен случај

Во Чиле, не е вообичаено да се фрла тоалетна хартија во тоалетот. За тоа има посебна корпа за отпадоци. Освен тоа, во бањата секогаш има резервна ролна тоалетна хартија. И обично се чуваза посебен итен случај.