5 вкусни рецепти како сами да си направите кафе многу подобро отколку во скапите кафулиња

Луѓето се вљубија во кафето пред многу векови, па дури и сега неговата популарност постојано расте. И за подобрување на вкусот, гурманите постојано измислуваат снови рецепти.  Да додадете сладолед или некој вид сируп во кафето се стандардни совети, но сега има малку понеобични рецепти. Дали сте пробале кафе од кокос? Или кафе со сок од портокал?

1. Ладено кокосово кафе

Што ви треба:

  • ладно кафе;
  • кокосово млеко;
  • кое било друго млеко;
  • сируп од кокос;
  • мраз.

Како да се подготви: сварете го омиленото кафе, оставете го да се излади. Кога ќе се олади, додадете неколку коцки мраз и истурете го сигупот од кокос. Потоа додадете го кокосовото млеко заедно со другиот вид млеко, измешајте сè во мешалка. Уживајте.

2. Старбакс карамел фрапучино

Што ви треба:

  • мраз;
  • сварено кафе;
  • млеко;
  • карамела
  • шлаг и карамела (по избор).

Како да се готви: ставете ги сите состојки во мешалка, измешајте (околу 30 сек.). Украсете со крем и послужете.

 

3. Фрапе од орев


Што ви треба:

  • неколку ореви;
  • 1-2 лажиче инстант кафе;
  • 1 чаша млеко
  • чоколадни парчиња;
  • ванила сладолед;
  • неколку коцки мраз;
  • шеќер по вкус.

Како да се готви: Прво, смелете ги оревите, во мешалка измешајте го добиениот прав од ореви и останатите состојки. Украсете по ваш вкус и желба и уживајте

4.  Кафе со портокал

Што ви треба:

  • еспресо или кое било друго готово кафе;
  • крем;
  • шеќер (по желба);
  • сок или кора од портокал.

Како да се подготви: истурете кафе во француска преса, додадете ги останатите состојки и матете.

Ако одлучите да користите кора од лимон наместо сок, постојат неколку правила. Важно е да се користи кора  без бела кожа што обично дава горчина. И пред да додадете директно на кафето, кората од лимон може да се загрее со млеко за да му даде подобар вкус.

5. Кафе со нутела


Што ви треба:

  • млеко;
  • чоколаден крем;
  • инстант кафе;
  • шеќер, ванила (по вкус)
  • шлаг, чоколаден сируп (за гарнир).

Како да се подготви: Измешајте ги сите состојки во мешалка и послужете веднаш.

Или, ако сакате топол пијалок, постои и втор метод: истурете свежо сварено кафе, стопено чоколадо и шеќер (или засладувач) во тенџере и загревајте го на тивок оган додека не се стопи чоколадниот крем. Истурете во чаши, одозгора ставете крем.