10 интересни факти за супер здравите листови: Дали знаете зошто водата за чај не треба да зоврие?
Растението Camellia sinensis, кое се користи за правење зелен, црн и бел чај, го открил императорот Шен Нонг во 2750 година п.н.е. а денес вреќички за омилениот пијалок се произведуваат ширум светот. Во Кина, културата на пиење чај се развила со уживање во зелените лисја, а црната, на кој ферментацијата му дава на „издржливост“, дојде како одговор на полесниот транспорт до Англија.
Чај или кинеско чајно дрво е грмушесто дрво со зимзелени лисја и обични бели или розови цветови. Листовите содржат кофеин (или теин), теобромин, теофилин, танин и есенцијално масло. Според начинот на обработка се добиваат разни видови чаеви: бел, зелен, црн …
Каква случајност!

Според кинеската легенда, императорот Шен Нонг за прв пат сварил чај пред околу 5.000 години. Верувајќи дека водата мора да се зоврии пред да се испие, императорот инсистирал да се сервира топла. На едно од неговите патувања, кога Шен Нонг решил да се одмори и да ужива во природата, неколку листови кинеско чајно дрво паднале во врелата вода. Царот бил воодушевен од вкусот и мирот што му ги донел пијалокот, а останатото е историја.
Чај на кралевите

Белиот чај бил многу ценет во Кина, а поради неговата висока цена, го пиеле само царските семејства и богатите, привилегирани класи. За него се избираат само најубавите, млади листови и пупки, покриени со бели влакна. Белиот чај е познат и како „чај на кралевите“, а листовите не ферментираат. Поради најмалата можна обработка, белиот чај е уште побогат со антиоксиданси од зелениот.
Како се прави чајот?

Листовите од чајот не се додаваат во зовриена вода бидејќи високата температура ги уништува благотворните својства на листовите. Водата треба да биде на температура од околу 65-82 степени Целзиусови. Исто така, не чувајте го чајот предолго во вода. Зелениот чај треба да се процеди по две до три минути, но листовите можете да ги искористите и за „втор круг“, но во тој случај оставете ги уште малку – околу пет минути.
Што е улонг?

Во Кина најмногу се произведува полуферментиран улонг чај. Ниту премладите, ниту старите лисја не се изложуваат на сонце по берењето, а потоа се тресат во бамбусови корпи и се оставаат во сенка да се исушат, а потоа се загреваат на висока температура. Рабовите на листовите на таквиот чај се карактеристични црвеникави по боја.
Чајна церемонија
Чајот бил донесен во Јапонија од будистички свештеници во 9 век, каде што влегол во општа потрошувачка во 12 век, а потоа станал предмет на посебен ритуал, т.н. Јапонски церемонии за чај. Будистичките монаси, исто така, обожавале чај. Го пиеле секојдневно, како дел од ритуал на медитација, бидејќи придонесува за физички мир и ја буди енергијата. Ова е причината зошто чајот често се одгледувал во градините на будистичките манастири.
Патот на свилата

Лисјата неразделни од британската традиција пристигнале на Островот релативно доцна – во 17 век. Од Азија, чајот пристигнал полека, со португалски трговски бродови сè до Венеција, околу 1560 година. Преку свилениот пат чајот се доставувал од Индија преку Русија до Европа. Во средината на 18 век, Источноиндиската компанија заработила големи пари за популарноста на ценетиот пијалок.
Од Португалија до Британија
Првиот контакт на Британците со чај наводно е поради Португалка. Катерина од Браганца пристигнала на англискиот двор во 1662 година и го започнала трендот на пиење чај меѓу благородниците.
Шверцери на чај
Британскиот данок на листовите од чај во 18 век бил огромен, што довело до шверц.
Кога Англија се обидела да ја обезбеди монополската позиција на британската источноиндиска компанија во нејзината северноамериканска колонија со посебен закон за данок на чај, колонистите во Бостон, а потоа и на некои други места, во знак на протест фрлале англиски чај во морето, па дојде до конфликт Boston Tea Party влегла во историјата.
Во 1784 година, британскиот премиер Вилијам Пит донел закон со кој се намалил данокот на чај од 199 проценти на 12 проценти. Така омилениот пијалок престанал да биде луксуз и станал пијалок достапен за сите.
Чаша здравје

Чајот бил популарен не само поради неговиот вкус, туку и поради многубројните здравствени придобивки. Водата загреана за чај го намалува ризикот од инфекција со колера, а засладениот шеќер и млечниот пијалок им дава сила на работниците да продолжат да работат и набрзо станал омилен пијалок на работничката класа. Поради неговите корисни својства, чајот сè уште се пие како природен лек.
Војводски работи
Според приказните, уживањето во чајот во британското високо општество го популаризирала војвотката од Бедфорд, Ана Марија Расел. Таа понекогаш била гладна помеѓу ручекот и вечерата и нарачувала мали закуски како колачиња и сендвичи заедно со чај и тоа постепено станало секојдневие што набрзо се раширило низ дворот, помеѓу 15 и 16 часот. А покрај чајот, обичајот вклучувал и уживање во сендвичи и колачи.
