9 совети кои ќе ви помогнат никогаш повеќе да не купите невкусни и несочни мандарини

Се ближи Новата година, што значи дека е време да го купите вашето омилено празнично задоволство – сочните портокалови мандарини. Но нема ништо полошо од тоа кога ќе дојдете дома и одвај чекате да се освежите, а мандарината не е доволно сочна или пак нема вкус. На интернет има десетици водичи за тоа како да ги изберете најслатките и најзрелите плодови, а најдоброто од нив го собравме на едно место – во денешната статија.

Измерете 2 идентични овошја во рака за да видите кое е посочно.

Најдете два плодови со иста големина и земете го секое по ред во левата, недоминантна рака (или десна, ако сте левак). Овошјето што изгледа потешко има повеќе сок и дефинитивно нема да биде суво. Колку повеќе време поминало откако било откорнато од дрвото, толку повеќе се губи од сочноста.

 

Проверете какво е местото од каде што е скината мандарината

Ако овошјето е свежо, ова место треба да биде бело и меко. Ако кората наоколу се исушила и добила кафеава нијанса, тогаш мандарината најверојатно веќе е заостаната.

 

Погледнете ја кората

Треба да биде затегната и да не е премногу збрчкана. Ако кората е мека, збрчкана и се чини дека е малце помала, тоа покажува дека овошјето изгубило многу сок и малку се намалило.

Сепак, според нашите лични согледувања, таквите малку изнемоштени мандарини обично се послатки од посочните. А ако сакате слатко овошје и не се плашите дека не се доволно сочни, задолжително обрнете внимание на овошките со мека кора.

 

Ако мандарина има лисја, обрнете внимание на нив

Ако листовите се еластични и зелени, тоа дефинитивно значи дека плодот е свеж. Но, листовите се сушат исклучително брзо, па ако се исушат и лесно се кршат, факт е дека и плодот е смален. Побарајте повеќе знаци секогаш кога е можно, или само секогаш избирајте мандарини со свежи листови.

 

Мандарините од различни земји се разликуваат по вкус: изберете го оној што ви одговара

 

Се верува дека најслатките мандарини растат во Шпанија. Овие плодови се големи, имаат порозна кора и многу светла боја. Турските сорти можат да бидат повеќе кисели и малку благи. Тие се помали, внатре имаат семки, а бојата на кожата е светло портокалова или жолта.

Мароканските мандарини понекогаш се нарекуваат кралски. Овие плодови се многу слатки, кората е во црвено-портокалова боја, речиси сите сорти се без семки.

И ако сакате рамнотежа на киселост и сладост, можете безбедно да изберете апхаски мандарини. Тие, по правило, имаат мала киселост и арома што го одзема здивот што не може да се меша со ништо. Плодовите се малку различни по големина, бојата е жолтеникава, не толку светла како, на пример, шпанските мандарини.

Чувајте ги купените плодови на соодветно место

Најчесто мандарини ги чуваме во вазна на масата, за да можеме во секое време да земеме и да јадеме. Покрај тоа, тие изгледаат убаво и празнично. Но, оставањето на овие плодови на светло и топло место не е добра идеја. Мандарините ќе го задржат својот вкус и свежина многу подолго ако се чуваат во кеса со отвори за воздух во фрижидер. Така можат да издржат и 2-3 недели.

 

Клементините – хибрид на мандарина и црвен портокал – исто така се многу вкусни. Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да ги изберете совршените клементини.

  • Изберете помали овошја: тие имаат тенденција да бидат послатки. А оние што се поголеми се помалку вкусни.
  • Кожата треба да биде мека и тенка, а бојата на плодот да биде еднолична и светла, без темни дамки.
  • Ако купите цела кутија одеднаш, проверете ја од сите страни и проверете дали е оштетена или натопена од дното (тогаш може да има неколку расипани плодови на дното).

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *