63-годишниот доктор за долговечност, кој тврди дека неговото тело е биолошки 20 години помладо, ги открива петте намирници што ги јаде секој ден за да остане вечно млад

Лекар тврди дека неговото тело е биолошки 20 години помладо од неговата реална возраст поради петте намирници што ги јаде секој ден за да ја промовира долговечноста.

Д-р Марк Хајман, 63, од Масачусетс, е експерт за функционална медицина и најпродаваниот автор на „Young Forever: Тајните за живеење најдолг и најздрав живот“.

 

Медицинскиот експерт – кој е Раководител за стратегија и иновации на Центарот за функционална медицина на Клиниката Кливленд – има повеќе од 286.000 следбеници на ТикТок, каде што ги споделува своите совети за подолг и поздрав живот. Во едно неодамнешно видео, тој ја откри храната што ја препорачува да се јаде секојдневно за оптимално здравје.

„Овие работи се лек“, рече тој.

Крстовиден зеленчук

Првата храна што д-р Хајман ја промовираше беше крстовидниот зеленчук, вклучувајќи брокула,з зелје, зелка и карфиол.

„Сите тие работи содржат соединенија кои ги активираат патиштата за клеточна детоксикација и го оптимизираат вашиот минерален статус“, рече тој.

Крстовидните зеленчуци обично се богати со витамини и минерали како што се фолати и витамин К, според Академијата за исхрана и диететика. Д-р Хајман истакна дека фолатот е важен за метилација, клучен биохемиски процес.

Тој на својата веб-страница објасни дека метилацијата помага во обновување на ДНК на дневна основа, рециклирање на молекулите потребни за детоксикација, одржување на расположението и контролирање на воспалението. Исто така, помага да се контролира хомоцистеинот, кој може да ги оштети крвните садови и да го зголеми ризикот од згрутчување на крвта ако е премногу висок.

„Значи, важно е да јадете барем една или две шолји од оваа класа зеленчук секој ден“, вели експертот за долговечност во своето видео.

 

Маслиново масло

Д-р Хајман сподели дека маслинката е еден од неговите омилени извори на добри масти, велејќи дека „се покажа дека содржи секакви антиинфламаторни соединенија“.

Тој го наведе истражувањето кое покажа дека свежо цеденото, екстра девственото маслиново масло делува како природен антиинфламаторн на начин сличен на нестероидните антиинфламаторни лекови како што се аспирин или ибупрофен.

Маслиновото масло е исто така богато со здрави мононезаситени масти и содржи големи количини на антиоксиданси. Д-р Хајман истакна дека „исто така има добар вкус“.

„Добрите масти се добри за вас. Треба да бидете сигурни дека внесувате многу добри масти, а маслиновото масло е одличен начин да го направите тоа. Тоа треба да биде вашата основна маст“.

 

Јаткасти плодови

Д-р Хајман продолжи за јаткастите плодови, велејќи дека тие се „толку важни“.

„Тие се полни со минерали, масти, протеини и влакна. Тие се една од суперхраните на природата“.

Експертот објасни дека се покажало дека јаткастите плодови го зголемуваат животниот век и животниот век, како и го намалуваат дијабетесот. Д-р Хајман препорачува да грицкате јаткасти плодови и семки, вклучувајќи бадеми, ореви, пекан, лешници, макадамија, семки од тиква, чиа и сусам.

 

Бобинки

Д-р Хајман е обожавател и на бобинки, кои се „одличен извор на антиоксиданси“ и „фитохемикалии“ (соединенија кои ги произведуваат растенијата).

„Овие фитохемикалии ги активираат патиштата за долговечност кои на сите ни се потребни за да ги активираме нашите системи за лекување, што е целиот клуч за да останеме млади засекогаш“, рече тој.

На неговата веб-страница, тој препорачува да јадете брусница, боровинки, капини и јагоди за овие здравствени придобивки.

„Овие се полни со моќни антиоксиданси наречени антоцијани за кои се верува дека штитат од срцеви заболувања преку спречување на згрутчување на крвта. Тие исто така може да го одложат стареењето на клетките во телото. Постојат некои докази дека можат да помогнат да се одложи почетокот на Алцхајмеровата болест“.

Минатиот месец, докторот сподели дека сака да ги започнува своите утра со смути кое е преполно со антиоксиданси. Неговиот рецепт вклучува бобинки, колаген, путер од бадем или јаткасти плодови, семе од чиа, семе од коноп и тиквички. „Овој вид на смути ќе ве остави да се чувствувате одлично цело утро“, рече тој.

Зелен чај

Петтата работа што д-р Хајман ја консумира секојдневно е зелениот чај, иако тој призна дека технички не е храна.

„Ги содржи сите овие фитохемикалии и катехини, за кои се покажа дека ги активираат прекинувачите за долговечност и патишта во нашето тело кои не одржуваат млади и здрави“, објасни тој.

Истражувањата покажаа дека соединенијата во зелениот чај може да помогнат во заштитата од рак и срцеви заболувања, како и потенцијално да го зголемат животниот век Д-р Хајман истакна дека во Икарија, Грција, регионот на сината зона во светот каде што луѓето живеат најдолго, пијат чај од дива жалфија.

„Зелениот чај помага да се заштитите од срцеви заболувања, висок крвен притисок, заболување на црниот дроб, висок холестерол и воспаленија и го зајакнува имунолошкиот систем. Пиењето зелен чај е исто така еден од најлесните начини за согорување на маснотиите. Тоа е затоа што содржи изобилство на катехини, кои ја зголемуваат термогенезата (согорувањето на калории) и ги спречуваат штетните ефекти на слободните радикали врз вашиот метаболизам. Зелениот чај станува уште покорисен во форма на мача – листови од чај во прав кои можете да ги измешате со вода или да ги додадете во смути, што е еден од моите омилени начини да го консумирам“.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *