Што е полошо, масти или шеќери? Научниците конечно тврдат дека во нова студија конечно ја решиле дебатата

Тоа е дебата која владее со години во здравствените кругови – што е полошо, мастите или шеќерот?

Во доцниот 20-ти век и почетокот на 2000-тите, мастите беа оцрнети откако рутински беа поврзани со срцеви заболувања и висок холестерол.

 

 

Но, поновите истражувања го посочуваат шеќерот како непријател, со диети со многу маснотии, како што е кето, заработувајќи пофалби од научната заедница.
Една нова студија тврди дека ја ставила дебатата на крајниот тест – проучувајќи кој ве убива побрзо, диета богата со масти или јаглени хидрати.
Истражувачите откриле дека усвојувањето на диета со малку маснотии може да го намали ризикот од смрт секоја година до 34 проценти. Во меѓувреме, диетите со малку јаглехидрати го зголемија ризикот од смртност до 38 проценти.

„Нашите резултати ја поддржуваат важноста од одржување на здрава LFD со помалку заситени масти во спречувањето на смртноста од сите причини и специфична причина кај средовечните и постарите луѓе“, напишаа истражувачите.

Нашите резултати беа слични на оние од неколку претходни големи проспективни кохортни студии и рандомизирани контролирани испитувања, кои исто така сугерираа намалување на заситените масти во исхраната.

Во нивното истражување, објавено во средата во Журналот за интерна медицина, истражувачите од Универзитетот Харвард, во Кембриџ, Масачусетс и Универзитетот Тулан, во Њу Орлеанс, Луизијана, се здружија со кинески научници. Тие собрале податоци кои датираат од 1990-тите за 371.159 Американци, кои биле на возраст од 50 до 71 година на почетокот на студијата. Во истражувањето, учесниците беа испрашувани за тоа колку често јаделе 124 различни намирници.

Користејќи ги информациите, истражувачите пресметале колку често едно лице јаде јаглехидрати и масти.
Учесниците биле поделени во групи, при што 20 проценти кои јаделе најмалку јаглехидрати биле ставени во контролна група. Понатаму, тие ги категоризираа луѓето како „здрава“ или „нездрава“ диета со малку маснотии или јаглени хидрати врз основа на тоа дали добиваат храна од извори на „висок“ или „низок“ квалитет.

На пример, лице на диета со малку маснотии кое јадело многу посно месо и зеленчук, би било на „здрава“ исхрана, додека некој што јаде рафинирани шеќери и преработена храна се смета дека е на „нездрава“ исхрана.

Тие откриле дека луѓето кои јаделе диета со малку маснотии, без разлика дали се здрави или не, значително ја намалуваат нивната веројатност за рана смрт – во споредба со луѓето на диета со висока содржина на масти. Ризикот од смрт од која било причина секоја година е намален за 21 процент кај луѓето на секаков вид диета со малку маснотии.

Оние со нездрава исхрана со малку маснотии сè уште го намалуваат ризикот од смртност за осум проценти во споредба со врсниците со нездрава исхрана со висока содржина на масти.

Диетите со малку маснотии долго време беа омилени на луѓето кои се обидуваат да изгубат тежина и да го зајакнат целокупното здравје. Овие диети ќе се фокусираат на јадење овошје, зеленчук и посно месо, а притоа без секаков вид на масни масла.

Заситените и транс мастите се особено означени како најдобро да се избегнуваат. Првото често се наоѓа во црвеното месо, путерот, сирењето и полномасното млеко. Последново е вообичаено во преработената и пржената храна.

 

 

Сепак, постојат некои здрави масти. Познато е дека мононезаситените и полинезаситените масти кои се наоѓаат во маслиновото масло, рибата и јаткастите плодови помагаат во одржување на нивото на холестерол и го подобруваат здравјето на мозокот. Мастите можат да се користат и како извор на енергија за телото, а некои тврдат дека е поздраво да се тренира телото да ги користи како главен извор на енергија.

Ова доведе до пораст на кетогените диети – исто така познати како „кето“.

Првата која стана позната беше Аткинс диетата, развиена од кардиологот Роберт Аткинс во 1960-тите. Овие диети сериозно го ограничуваат бројот на јаглехидрати што едно лице ги консумира и наместо тоа јаде големи количини на протеини и масти.

Луѓето кои се на кето ќе се откажат од шеќери, леб и зеленчук со скроб, како што се компири и брокула и друга храна богата со јаглени хидрати. Наместо тоа, нивната исхрана ќе се состои од месо, јајца, млечни производи и лиснат зелен зеленчук.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *