Зошто да ја фатиш кога може да ја испечатиш? Научниците ја направија првата 3Д печатена риба одгледана во лабораторија и велат дека „се топи во уста“
Научниците ја открија првата 3Д печатена риба одгледана во лабораторија во светот, тврдејќи дека „се топи во вашата уста“ исто како вистинската.
Клетките беа одгледувани во лабораторија за да се создадат футуристички филети, без потреба да се врши дополнителен притисок врз сè помалата популација на риби. За неколку месеци, израелската Steakholder Foods се надева дека ќе ја донесе својата храна на пазарот, дозволувајќи им на другите сами да ја пробаат рибата од „светска класа“.
Научниците прилагодија био-мастила – материјали кои се користат во 3D печатење за да формираат вештачко ткиво – за да го произведат нивниот рибен производ. Овие мастила обично се состојат од клетки, но можат да вградат и материјали слични на гел и растителни материјали. Во овој случај, Umami Meats од Сингапур извлече клетки од група рибата пред да ги прерасне во мускули и маснотии.
Кога се става во 3D печатачот, ова месо добива на маса. Како резултат на ова се формира прототип на ронлива риба, имитирајќи ја текстурата на варената риба. Оваа риба може да се готви веднаш штом ќе се испечати, за разлика од култивираното месо кое сè уште бара инкубација и созревање по печатењето.
Во иднина, Steakholder Foods се надева дека ќе го користи својот печатач за да создаде различни видови риби додека работи со бројни играчи во индустријата. Тимот, исто така, се надева дека ќе ги донесе своите први производи на пазарот во Сингапур следната година пред да се пресели во земји како САД и Јапонија. Сепак, сето тоа зависи од правилата за регулирање на храната.
Арик Кауфман, извршен директор на Steakholder Foods, рече: „Возбудени сме што работиме со Umami Meats за да развиеме структурирани рибни производи печатени со 3Д кои имаат ист одличен вкус и текстура како традиционално фатената риба, без да ѝ наштетат на животната средина. Со проценета големина од 110 милијарди долари и проектиран раст од 3-4 отсто годишно во блиска иднина, пазарот на морска храна и риба е долгогодишен дел од нашата визија за воведување одржливи решенија кои ја зголемуваат безбедноста на храната“.
Покрај регулативата, еден од главните предизвици за рибите одгледувани во лабораторија е понудата на конкурентна цена во однос на традиционално уловената морска храна. Засега, Steakholder Foods ги разреди своите рибни клетки со состојки од растително потекло за да ја намали цената на својот производ.
Кога беше прашан за точната продажна цена на нејзината риба, портпаролот не ја потврди точната бројка, но повтори дека производите базирани на клетки на почетокот ќе бидат „многу скапи“.
Г-дин Першад од Умами додаде дека клетките на рибите се многу помалку проучувани од матичните клетки од кравата во областа на лабораториски одгледувано месо, што исто така додава дополнителни предизвици.
„Мораме да откриеме што сакаат да јадат клетките, како сакаат да растат, а едноставно нема толку многу литература од која треба да се започне. Бројот на научници, можете да замислите, кои работат на биологија на матични клетки од риба е мал дел од оние кои работат на животински и човечки клетки“.
Останува прашањето дали од бегањето на некои си „заостанати“ начини на стигнување до храна избегавме од самите себе и од основното нешто, природата?
И исто ве советуваме отсега да внимавате што ви служат во рибен ресторан…
Доколку сакате добра акција или пак забегани и жестоки случки само за најхрабрите читатели, тогаш посетете го каналот Жестоко. Предупредување: Содржините може да ве вознемират!
Коментирај анонимно