Пронајдена супстанца која го продолжува животот и штити од многу болести, а еве во која храна се наоѓа
Научниците открија дека недостатокот на таурин во телото го забрзува стареењето, а надополнувањето на оваа аминокиселина преку специјална диета и додатоци во исхраната го зголемува животниот век. Барем кај глувци и мајмуни на кои се вршени експерименти.
Во физиологијата, незаменливите материи се нарекуваат супстанции неопходни за живот, кои телото не ги произведува само, туку ги прима преку храната. Тие вклучуваат, на пример, значителен дел од основните аминокиселини вклучени во формирањето на протеините.
Соединенијата кои се делумно синтетизирани од телото, а делумно доаѓаат однадвор, се нарекуваат условно есенцијални. Со возраста, производството на овие соединенија се намалува. Доколку не го надополните недостатокот со правилна исхрана, може да настанат здравствени проблеми.
Типичен пример е тауринот. Оваа условно есенцијална аминокиселина е една од најзастапените во човечкото тело. Тој игра важна улога во физиологијата: ги подобрува енергетските процеси, ги поддржува функциите на клеточните мембрани, го нормализира крвниот притисок, го штити црниот дроб од оштетување и го регулира метаболизмот на јаглени хидрати и масти.
Покрај тоа, тауринот е многу силен антиоксиданс, помага во транспортот на хранливите материи, учествува во регенерацијата на органите на видот и спречување на атеросклероза, има корисен ефект врз нервниот систем и го спречува развојот на тумори.
Во човечкото тело, тауринот не е повеќе од една десетина од вкупната маса. Најмногу од сè – во жолчката, крвните клетки, срцето, црниот дроб, цревните ѕидови и мрежницата. Соединението се формира како резултат на интрацелуларни метаболички реакции од прекурсорни супстанции (цистеин, метионин и други), а доаѓа и однадвор со храна од животинско потекло.
Природен пад
Анализата на податоците од клиничката студија базирана на популација во Велика Британија EPIC-Norfolk покажа дека ниските нивоа на таурин и неговите прекурсори се директно поврзани со развојот на болести кои го скратуваат животот – дебелина, хипертензија, заболувања на црниот дроб, општо воспаление и дијабетес тип 2. Меѓународен тим на научници предводен од Виџеј Јадав од Универзитетот Колумбија во Њујорк одлучи да тестира дали стареењето може да се промени со враќање на нивото на таурин во крвта на младешки нивоа.
Главните набљудувања биле направени на глувци, а наодите биле тестирани на други животински модели – црви и мајмуни. Претходните студии кај овие видови покажаа дека дефицитот на таурин рано во животот предизвикува функционални оштетувања на скелетните мускули, очите и нервниот систем кои се биолошки аналогни на стареењето.
За почеток, авторите проучувале како содржината на таурин се менува со возраста. Се покажало дека кај постарите 15-годишни мајмуни, концентрацијата на оваа супстанца во крвниот серум е за 85 проценти помала отколку кај младите петгодишници. Кај глувците сликата е слична, кај луѓето нивото се намалува малку помалку во текот на животот – за околу 80 проценти.
„Тауринот ја промовира микроциркулацијата на крвта во садовите на мрежницата, има корисен ефект врз клетките на срцето, го намалува ризикот од мозочен удар, конгестивна срцева слабост, атеросклероза. Покрај тоа, може да се користи за борба против дијабетесот. И што е најважно, оваа супстанца ги штити клетките од оксидативен стрес, кој се смета за еден од факторите на стареење.“, вели нутриционистката, експерт во областа на подмладување Галина Кусаинова.
Тауринот помага во борбата против депресијата, тој им се препишува на спортистите за зголемување на издржливоста. Супстанцијата е генерално безбедна и не предизвикува сериозни несакани ефекти.
Тауринот е главно присутен во месото, рибата, млекото и јајцата. Во растителната храна има помалку или воопшто нема таурин. Сепак, тоа не значи дека вегетаријанците автоматски се изложени на ризик од предвремено стареење поради недостаток на супстанција. Може да се добие од други извори како што е соја или да се користат додатоци.
Интересно, додатоците во исхраната не се единствениот начин за зголемување на нивото на таурин во телото. Природното производство на амино киселини се стимулира со активни, особено долготрајни спортски вежби – на пример, трчање или возење велосипед. Овој заклучок го донеле авторите на студијата, кои го мереле нивото на таурин пред и по физичкиот напор кај бодибилдерите, тркачите на долги и кратки патеки и обичните луѓе кои водат седентарен начин на живот.
Коментирај анонимно